fbpx
Новини світу

ЦВК Грузії зареєструвала рекордну кількість кандидатів у президенти

Центральною виборчою комісією Грузії були зареєстровані 23 кандидати на пост президента країни. Про це повідомляють грузинські ЗМІ.

Така кількість кандидатів на пост глави держави є рекордною за всю історію Грузії. До цього найбільша кількість кандидатів – семеро – брали участь у виборах президента республіки 5 січня 2008 року.

Нагадаємо, голосування заплановано на 27 жовтня цього року. ЦВК повинна була завершити реєстрацію кандидатів у президенти за місяць до цієї дати, проте виборча комісія достроково закінчила перевірку всіх заявок. Право балотуватися на пост глави держави отримали десять кандидатів від різних політичних партій і об’єднань та тринадцять осіб, які представлені незалежними ініціативними групами.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Від правлячої коаліції «Грузинська мрія» на пост президента був висунутий віце-прем’єр Георгій Маргвелашвілі. Політичну партію президента Михайла Саакашвілі («Єдиний національний рух») представить колишній спікер грузинського парламенту Давид Бакрадзе. Сам Михайло Саакашвілі, згідно з головним законом Грузії, не може балотуватися на пост президента, тому що займає цей пост два терміни поспіль.

Грузинське законодавство дозволяє зареєстрованим кандидатам у президенти відмовитися від участі у виборах до 17 жовтня цього року. Якщо будь-хто з зареєстрованих претендентів зніме свою кандидатуру з виборів після закінчення даного терміну, його прізвище все одно буде у виборчому бюлетені.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Спочатку у виборах президента мали намір брати участь 54 людини. Щоб отримати можливість брати участь у виборах, претенденти повинні були до 17 вересня цього року подати по 26 тисяч підписів прихильників.

За даними ЦВК, 12 бажаючим балотуватися відмовили через те, що вони не  представили списки своїх прихильників до 17 вересня; 7 охочим – на підставі їх власної заяви.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: