fbpx
Здоров'я

Грип передається на відстані двох метрів від хворого – СЕС

Від людини до людини вірус грипу може передаватися на відстані двох метрів. Про це українським ЗМІ розповів Віктор Ляшко, голова київського обласного центру державної санітарно-епідеміологічної служби України.

«Грип від людини до людини дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, просто розмовляє або чхає. У зоні зараження перебувають усі, хто в радіусі двох метрів навколо хворого», – заявив Ляшко.

Він зазначив, що хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить для оточуючих небезпеку протягом усього періоду прояву симптомів хвороби – в середньому, це 7 днів.

За його словами, щоб убезпечити себе від захворювання на грип, необхідно вакцинуватися.

«Щорічна вакцинація – це найефективніший засіб для захисту свого організму від вірусів грипу. Вакцина захищає організм від усіх актуальних штамів грипу, є ефективною і безпечною», – стверджує Віктор Ляшко.

Нагадаємо, за інформацією ВООЗ, вакцинація на сьогоднішній день є єдиним ефективним засобом для захисту від грипу. Вакцинація не лише попереджає це захворювання, а й запобігає виникненню будь-яких ускладнень, серед яких – менінгіти, пневмонії різної тяжкості, отити, а також загострення хронічних хвороб. У найскладніших випадках від грипу можна і померти – щороку фіксується в середньому 500 тисяч смертей.

У наказі МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595 повідомляється, що щеплення від грипу рекомендовані будівельникам, військовослужбовцям, працівникам ДАІ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип вдома. Крім того, вакцинацію варто робити дітям з 6-ти місячного віку, особам старшим 60 років, жінкам, які будуть вагітними під час епідемії грипу.

За матеріалами: УНН

Читайте також: