fbpx
Економіка

Україна може почати експортувати ячмінь і сою в Китай

 У Пекіні пройшло 3-є засідання українсько – китайської комісії зі співпраці у сфері сільського господарства. Міністр аграрної політики та промисловості України Микола Присяжнюк обговорив зі своїми китайськими колегами питання розширення асортименту сільгосппродукції, яку вітчизняні аграрії будуть експортувати в Китай. Зокрема, вже до кінця 2013 року має бути підписано угоду про фітосанітарні вимоги, яка дозволить почати поставки в Китай українського ячменю і сої. Вже з 2014 року очікуються поставки ріпаку та пшениці.

 «Китай незабаром може стати одним з найбільших імпортерів українських зернових. Ми вже маємо успішний досвід щодо постачання кукурудзи. Зараз Україна дуже зацікавлена ​​в тому, щоб почати експорт сої та ячменю. У перспективі – розширення асортименту сільгосппродукції, що експортується, на ріпак, пшеницю, а також шрот», – розповів Присяжнюк.

 Крім того, міністр обговорив із заступником міністра сільського господарства Китаю питання квот на експорт української кукурудзи. Присяжнюк звернувся з проханням прискорення процесу визначення обсягу квот. Варто відзначити, що на зустрічі також обговорювалися і питання щодо отримання фітосанітарних вимог по експорту вітчизняної тваринницької продукції. Сторони обговорили і перспективи розширення співпраці у тваринницькій сфері. Додамо, що з метою забезпечення оперативної взаємодії між ветеринарними службами Китаю та України, була досягнута угода про прискорення розробки проекту договору про співпрацю у сфері ветеринарної медицини.

 «Україна зацікавлена ​​в тому, щоб інвестори з Китаю вкладали свої кошти в галузі тваринництва та рослинництва, в машинобудування, впровадження грунтозахисних систем та енергозберігаючих технологій, а також харчову промисловість», – підсумував Микола Присяжнюк.

 За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: