fbpx
Новини світу

Російські прикордонники захопили корабель Greenpeace «Арктик Санрайз»

 Прикордонники Росії, погрожуючи зброєю, висадилися на судно Greenpeace «Арктик Санрайз». Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на координатора арктичної компанії Greenpeace Романа Долгова.

 «Над кораблем завис бойовий вертоліт, до нас підійшло судно берегової охорони і пригрозило відкрити вогонь. Тільки що російські прикордонники з автоматами піднялися на борт судна "Арктік Санрайз"», – заявив Роман Долгов.

 У Twitter «Арктик Санрайз» повідомляється, що команда корабля «сидить на колінах на майданчику для вертольота, під дулами автоматів». Кілька членів екіпажу змогли сховатися в приміщеннях корабля, задраївши люки.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Увагу до корабля Greenpeace у Печорському морі звернуто після того, як 18 вересня цього року активісти спробували висадитися на нафтову платформу «Прирозломна», яка належить «Газпрому». При спробі висадки двох активістів затримали. Судно берегової охорони Росії «Ладога» також відкрило попереджувальний вогонь у напрямку «Арктик Санрайз» – спочатку з автоматичної зброї, а після з палубної артилерії.

 Прикордонники вимагали від судна Greenpeace, щоб корабель зупинився, а на борт допустили інспекцію. Проте капітан судна відмовився підкоритися прикордонникам – корабель «Арктик Санрайз» залишив охоронювану зону навколо нафтової платформи (радіусом три морських милі) і зупинився за її межами. Пізніше екологи підтримували з російськими прикордонниками радіозв’язок, проводячи переговори щодо звільнення двох затриманих активістів Greenpeace.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

 19 вересня цього року МЗС Росії направив Нідерландам ноту протесту щодо «провокаційних дій» корабля «Арктик Санрайз», який йде під голландським прапором. МЗС зажадав від Нідерландів вжити необхідних заходів, щоб уникнути подібного в майбутньому.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: