Країни-учасниці програми «Східне партнерство» повинні вибирати між ЗВТ з ЄС та Митним союзом – Тоомас Хендрік Ільвес

  Країни – учасниці програми "Східне партнерство" повинні вибрати між укладенням договору про вільну торгівлю з ЄС і приєднанням до Митного союзу, заявив президент Тоомас Хендрік Ільвес.

"Україна, Молдова і Грузія зробили вибір на користь Європи. У давнину говорили, що на двох конях водночас не всидиш, зараз можна сказати – на двох таксі відразу не поїдеш: не можна бажати укладення договору про вільну торгівлю з ЄС і в той же час вступити до Митного союзу (Білорусі, Казахстану і Росії – ІФ). Це неможливо", – сказав Т. Ільвес в інтерв’ю агентству BNS.

Він додав, що саме з цієї причини ЄС відмовився від договору про зону вільної торгівлі з Вірменією, яка зробила вибір на користь Митного союзу.

За словами Т. Х. Ільвеса, Вірменія знаходиться під сильним економічним і торговим тиском з боку Росії.

"Естонія вважає подібний тиск неприпустимим. У XXI столітті європейські країни не загрожують один одному і не стоять перед політичним вибором, як це було перед другою світовою війною", – сказав глава Естонії.

Related Post

Тому, зазначив він, "ЄС всіляко підтримує Україну, Молдову і Грузію, щоб вони самостійно могли прийняти рішення про те, до якої з світових спільнот належати".

Т. Х. Ільвес вважає, що країни Східного партнерства самі здатні собі допомогти.

"Європейський Союз зі свого боку простягає руку і відкриває двері тим сусідам, які на ділі демонструють прихильність демократії, правовому державному устрою, свободі слова та ринковій економіці. Естонія знає про все це на досвіді власного договору про асоціацію вже 20 років", – підкреслив президент Естонії.

Він додав, що підтримує парафування договору про асоціацію та вільну торгівлю між Європейським Союзом та Грузією вже на саміті Східного партнерства восени цього року у Вільнюсі.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Leave a Comment