fbpx
Суспільство

День в історії. 19 вересня

 19 вересня, день в історії, багатий подіями, що змінили наше життя.

У 1356 році англійці перемогли французів в битві при Пуатьє. Французького короля Іоанна II Доброго взяли в полон.

У 1648 році в Квебеку Жак Буадон відкрив першу в Канаді таверну .

У 1654 році в Квебеку зареєстрували перший в Канаді шлюб – 11- річна Маргарита Седійо вийшла заміж за Жана Обюшон.

У 1736 році помер Феофан Прокопович – державний і церковний діяч, письменник і поет.

У 1790 році письменника  Радищева заслали до Сибіру за його «Подорож з Петербургу до Москви».

У 1841 році побудували першу міжнародну залізницю (Страсбург – Базель) .

У 1852 році в 9 номері журналу «Современник» з’явився перший твір Льва Толстого – повість «Дитинство», яка була опублікована під назвою «Історія мого дитинства» і за підписом «Л.М.» .

У 1864 році в США запатентували відкидні сидіння машин.

У 1888 році в Бельгії на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси. У фіналі взяли участь 21 претендентка на титул «королеви краси». Відбиралися дівчата у фінальну частину з фотографій, надісланих на адресу журі. Перемогу здобула 18-річна креолка з Гваделупи Берта Сукаре, якій дісталася премія в 5 тисяч франків.

У 1891 році в Монреаль прибули перші українські поселенці.

У 1893 році Нова Зеландія стала першою країною, яка надала жінкам на виборах право голосу.

Читайте також:  Піп московського патріархату закликав українців «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів

У 1907 році в Парижі підписали перший канадсько-французький комерційний договір.

У 1911 році з’явився на світ Вільям Джералд Голдінг – англійський письменник, лауреат Нобелівської премії 1983 року ("Володар мух" , "Шпиль", "Зрима тьма").

У 1918 році Раднарком РРФСР заборонив вивозити за кордон художні та історичні пам’ятники.

У 1922 році в СРСР заснували журнал «Міліція».

У 1923 році в СРСР прийняли постанову «Про набатний дзвін», що пропонує знімати дзвони з церков у випадку «непотрібності».

У 1928 році в Нью-Йорку відбулася прем’єра першого мультфільму з Мікки Маусом. Тоді мишеня ще не мало голосу і було мало чим схоже на звичний нам образ.

У 1938 році Англія і Франція зажадали від Чехословаччини підпорядкування німецьким вимогам про самоврядування Судетської області.

У 1939 році Червона армія зайняла Вільнюс .

У 1941 році 2- а танкова група вермахту з’єдналася в районі Лохвиці з частинами 1- ї танкової групи, в результаті чого німецькі війська увійшли в Київ.

У 1944 році підписали Московське перемир’я між СРСР і Фінляндією.

У 1946 році радянський уряд заснував комісію у справах колгоспів для повернення колгоспної власності, присвоєної селянами в ході війни.

У тому ж році Уїнстон Черчілль виступив в Цюріхському університеті – цей виступ став точкою відліку у створенні Ради Європи.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

У 1950 році союзники дозволили Західній Німеччині мати власне міністерство закордонних справ.

У 1952 році в США актору Чарлі Чапліну пред’явили звинувачення в співчутті комуністам.

У 1958 році Елвіс Преслі відправився на військову службу до Німеччини.

У 1982 році Скотт Фалман запропонував використовувати смайлики в якості способу вираження емоцій при спілкуванні в Мережі.

У 1991 році в Києві відновила свою роботу Києво – Могилянська академія.

У 2000 році в Лондоні були продемонстровані унікальні кадри, зняті англійськими вченими. На них – астероїд, який влетів в атмосферу Землі, пройшов по дотичній і знову вилетів в космос. За словами астрономів, якби він ішов на 20 км нижче, то врізався б у Землю, що викликало б потужний вибух, як від великої ядерної бомби.

У тому ж році в Берліні здійснена спроба підпалу Рейхстагу. 22- річний німець на своєму автомобілі «Volkswagen Golf» спробував крізь скляні вітрини прорватися всередину будівлі. Машина застрягла. Пізніше з’ясувалося, що вона була облита з усіх боків бензином.

У 2006 році в Таїланді відбувся державний переворот.

19 вересня, день в історії, в який з’явилися на світ настільки видатні діячі культури, як: Віктор Єрофєєв, Джеремі Айронс, Андрій Носков та інші.

Читайте також: