fbpx
Право

В Україні космічним підприємствам можуть надати особливий статус

 Комітет з інформаційних технологій та інформатизації Верховної Ради пропонує надати особливий статус державним космічним установам і підприємствам. Про це повідомили представники парламентського комітету.

 У повідомленні наголошується, що комітет Верховної Ради з інформаційних технологій та інформатизації під час засідання розглянув законопроект про внесення змін до статті 5-ої закону України «Про радіочастотний ресурс України». Зазначимо, що документ був розроблений під дорученням першого віце-прем’єр-міністра України.

 Зокрема, пропонується віднести «вживані» установи та підприємства, які реалізують політику держави у сфері космічної діяльності, до категорії «спеціальних користувачів радіочастотного ресурсу» в Україні. Це відноситься до питань експлуатації та створення космічних і наземних радіоелектронних засобів аналізу і контролю космічної обстановки.

 На засіданні члени комітету Ради заслухали доповідь щодо цього законопроекту. З доповіддю виступив начальник управління спеціальних програм Державного космічного агентства Євген Махонін.

 Голова комітету Валерій Омельченко заявив, що прийняття цього законопроекту дозволить виділити смугу радіочастот космічним установам і підприємствам. Крім того, це дозволить на законодавчому рівні забезпечити розробку перспективних радіолокаційних засобів для контролю космічного простору.

 «Ці установи і підприємства будуть зобов’язані використовувати радіочастотний ресурс України тільки для виконання завдань у сфері космічної діяльності, без права використання ресурсу для передачі в користування іншим особам або здійснення підприємницької діяльності. Ми всі повинні розуміти важливість прийняття цього законопроекту, адже це дозволить посилити позиції України в ролі космічної держави і сприяти розвитку української космічної галузі», – підсумував Омельченко.

 За матеріалами: rada.gov.ua

Читайте також: