Військові з РФ і США будуть допомагати Дамаску у знищенні хімзброї?

  Допомагати Дамаску в безпечному вивезенні і знищенні хімічної зброї будуть, крім експертів ООН, військові з кількох країн, зокрема і з Росії, повідомляє "Комерсант" у четвер.

"У військовому відомстві зараз ведуться консультації "щодо кількісного складу контингенту", який може бути направлений до Сирії", – наводить видання слова свого джерела в Генштабі РФ.

Як зазначив співрозмовник газети, передбачається, що до групи увійдуть фахівці військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) збройних сил РФ.

Не виключено також, що на місце проведення операції буде направлений контингент з однієї бригад спеціального призначення, додає "Комерсант".

Видання нагадує, що питання забезпечення безпеки об’єктів, що належать до військової хімічної програми Сирії, делегації РФ і США обговорювали в ході недавніх переговорів у Женеві.

За інформацією джерела газети, знайомого зі змістом женевських переговорів, за домовленістю сторін у забезпеченні безпеки периметра районів, де будуть проводитися роботи, візьмуть участь військові не тільки з Росії, але також із США і ряду європейських країн.

У США, як і у РФ, є потужні спеціалізовані підрозділи військ хімзахисту, пояснив співрозмовник "Комерсанта".

Related Post

Щодо підключення європейців (Франції і Великобританії, наприклад), то, за словами російського дипломатичного джерела, їх участь в операції знизить ризик можливих провокацій з боку сирійської опозиції.

Видання підкреслює, що точна кількість військовослужбовців, яких Росія направить до Сирії, поки невідома.

"Розглядаються різні варіанти. Точна чисельність і склад контингенту залежатимуть від того, скільки солдатів виділять для цієї місії наші іноземні партнери", – уточнив співрозмовник газети в Генштабі РФ.

Він також додав, що загальна кількість учасників від всіх країн може скласти до 10 тис. осіб.

Як заявив раніше "Інтерфаксу" заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков, російський внесок у справу ліквідації сирійської хімічної зброї буде вагомим і не тільки політичним, а й матеріальним. "Наше сприяння буде матеріальним, не тільки політичним. Це може бути експертна допомога, можуть бути технології та багато іншого"​​, – сказав він "Інтерфаксу".

С. Рябков також нагадав, що днями голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив про можливість участі російської сторони в забезпеченні безпеки при реалізації ініціативи щодо хімзброї.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Leave a Comment