fbpx
Новини світу

Військові з РФ і США будуть допомагати Дамаску у знищенні хімзброї?

  Допомагати Дамаску в безпечному вивезенні і знищенні хімічної зброї будуть, крім експертів ООН, військові з кількох країн, зокрема і з Росії, повідомляє "Комерсант" у четвер.

"У військовому відомстві зараз ведуться консультації "щодо кількісного складу контингенту", який може бути направлений до Сирії", – наводить видання слова свого джерела в Генштабі РФ.

Як зазначив співрозмовник газети, передбачається, що до групи увійдуть фахівці військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) збройних сил РФ.

Не виключено також, що на місце проведення операції буде направлений контингент з однієї бригад спеціального призначення, додає "Комерсант".

Видання нагадує, що питання забезпечення безпеки об’єктів, що належать до військової хімічної програми Сирії, делегації РФ і США обговорювали в ході недавніх переговорів у Женеві.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

За інформацією джерела газети, знайомого зі змістом женевських переговорів, за домовленістю сторін у забезпеченні безпеки периметра районів, де будуть проводитися роботи, візьмуть участь військові не тільки з Росії, але також із США і ряду європейських країн.

У США, як і у РФ, є потужні спеціалізовані підрозділи військ хімзахисту, пояснив співрозмовник "Комерсанта".

Щодо підключення європейців (Франції і Великобританії, наприклад), то, за словами російського дипломатичного джерела, їх участь в операції знизить ризик можливих провокацій з боку сирійської опозиції.

Видання підкреслює, що точна кількість військовослужбовців, яких Росія направить до Сирії, поки невідома.

"Розглядаються різні варіанти. Точна чисельність і склад контингенту залежатимуть від того, скільки солдатів виділять для цієї місії наші іноземні партнери", – уточнив співрозмовник газети в Генштабі РФ.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Він також додав, що загальна кількість учасників від всіх країн може скласти до 10 тис. осіб.

Як заявив раніше "Інтерфаксу" заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков, російський внесок у справу ліквідації сирійської хімічної зброї буде вагомим і не тільки політичним, а й матеріальним. "Наше сприяння буде матеріальним, не тільки політичним. Це може бути експертна допомога, можуть бути технології та багато іншого"​​, – сказав він "Інтерфаксу".

С. Рябков також нагадав, що днями голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив про можливість участі російської сторони в забезпеченні безпеки при реалізації ініціативи щодо хімзброї.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: