fbpx
Новини світу

Відкриття пункту пропуску на кордоні з Румунією в Івано-Франківській області необхідно прискорити – доручення Януковича

  Президент України Віктор Янукович доручив Міністерству закордонних справ України прискорити вирішення питання про облаштування пункту пропуску на україно-румунському державному кордоні в районі сіл Шибене Верховинського району Івано – Франківської області та Поеніле-де-Суб-Мунте Мармароського повіту Румунії.

Про це повідомила прес-служба Івано-Франківської обладміністрації в четвер, посилаючись на результати зустрічі голови обладміністрації Михайла Вишиванюка з президентом України в середу.

"Відкриття пункту пропуску дозволить реалізувати і продуктивно використовувати транзитний потенціал області, яка на сьогодні єдина з прикордонних областей України не має пункту пропуску через державний кордон", – цитує прес-служба М. Вишиванюка.

Питання про відкриття цього міжнародного пункту пропуску для пішого та автомобільного сполучення через українсько-румунський державний кордон в Івано-Франківській області обговорюється вже протягом кількох останніх років.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Пункт пропуску Шибене-Поеніле-де-Суб-Мунте планується розмістити в 10 км від присілка Шибене с.Явірник Зеленської сільради Верховинського району на висоті 1600 м над рівнем моря. Поруч знаходиться гірська прикордонна застава "Шибене" Чернівецького прикордонного загону. З румунської сторони державного кордону пункт пропуску – за 20 км від с.Поеніле-де-Суб-Мунте (Рущанськая долина) повіту Марамуреш.

Для облаштування пункту пропуску необхідно побудувати дорогу завдовжки близько 50 км.

В даний час у рамках проекту "Місцевий розвиток і передумови відкриття пункту пропуску та будівництва автодороги через україно-румунський кордон", який виконується громадською організацією "Агентство з розвитку приватної ініціативи" у партнерстві з Івано-Франківською обладміністрацією за кошти Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) Угорщина -Словаччина- Румунія – Україна 2007-2013 виготовляється проектно-кошторисна документація для будівництва такої дороги.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Документацію планують завершити в листопаді поточного року.

Івано-Франківська область має вихід до державного кордону на короткій 45- кілометровій ділянці у високогір’ї Карпат. Кордон проходить по вододілу.

С.Поеніле-де-Суб-Мунте (Поляни, Руська Поляна) знаходиться в 11 км від кордону з Україною. У 2002 році його населення становило 10 тис.осіб, з них 9,7 тис. – українці.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: