Владислав Баумгертнер може бути екстрадований до РФ – Олександр Лукашенко

  Президент Білорусії Олександр Лукашенко не виключає можливості екстрадиції генерального директора ВАТ "Уралкалий" Владислава Баумгертнера за умови, що російські правоохоронні органи проведуть необхідне розслідування в рамках закону.

"Якщо російські слідчі будуть зацікавлені в екстрадиції російського громадянина, який нами був затриманий, то я тут не бачу особливих перешкод. Ми за нього абсолютно не тримаємось", – заявив О. Лукашенко в четвер на нараді з поточних економічних і зовнішньополітичних питань.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Захід, на нараду до О. Лукашенка також запрошений заступник Генерального прокурора РФ Олександр Звягінцев.

"Якщо дійсно за законом розберуться, а там (РФ – ІФ) збиток колосальний, і його видно неозброєним оком, то якщо раптом знадобиться, ми не повинні перешкоджати і цьому (екстрадиції – ІФ)", – зазначив О. Лукашенко.

"Не повинен якийсь шахрай ставати перешкодою у відносинах двох держав. Занадто багато честі для будь-кого"​​, – додав президент.

Він заявив, що треба зробити все, щоб разом білоруси з росіянами досліджували конфлікт, і що за ним стоїть. "А за ним стоїть величезна багатомільярдна сума грошей, втрачена Білоруссю і Росією, і стоять певні високопоставлені шахраї в РФ", – стверджував президент.

Related Post

"Якщо виникнуть (шахраї – ІФ) в Білорусі, і росіяни попросять їх відвезти до Росії, то ми не будемо триматися за громадян Білорусі та негайно їх передамо. Головне – істина. Винен – відповідай", – сказав О. Лукашенко.

"З усім цим повинні розбиратися контролери і слідчі. Реальні кінці всієї цієї темної історії можна знайти в Росії", – зазначив президент. У цьому зв’язку він доручив передати всі необхідні матеріали, які повинні стати основою для проведення аудиту, зокрема, Рахункової палати Росії.

Крім того, нагадав президент, генеральна прокуратура РФ також звернулася до білоруських колег за відповідною інформацією. Він доручив генеральному прокурору Білорусі передати ці матеріали. "Ми  в  жлдному разі нічого не повинні приховувати", – заявив О. Лукашенко.

Тим більше, за його словами, вже видно: "Росії завданий набагато більший збиток , ніж Білорусі". "А збитки, завдані Білорусі, мають бути відшкодовані повністю. Все, що вкрадено у нас, повинно бути повернуто. До копійки", – заявив президент.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Leave a Comment