fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Владислав Баумгертнер може бути екстрадований до РФ – Олександр Лукашенко

  Президент Білорусії Олександр Лукашенко не виключає можливості екстрадиції генерального директора ВАТ "Уралкалий" Владислава Баумгертнера за умови, що російські правоохоронні органи проведуть необхідне розслідування в рамках закону.

"Якщо російські слідчі будуть зацікавлені в екстрадиції російського громадянина, який нами був затриманий, то я тут не бачу особливих перешкод. Ми за нього абсолютно не тримаємось", – заявив О. Лукашенко в четвер на нараді з поточних економічних і зовнішньополітичних питань.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Захід, на нараду до О. Лукашенка також запрошений заступник Генерального прокурора РФ Олександр Звягінцев.

"Якщо дійсно за законом розберуться, а там (РФ – ІФ) збиток колосальний, і його видно неозброєним оком, то якщо раптом знадобиться, ми не повинні перешкоджати і цьому (екстрадиції – ІФ)", – зазначив О. Лукашенко.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

"Не повинен якийсь шахрай ставати перешкодою у відносинах двох держав. Занадто багато честі для будь-кого"​​, – додав президент.

Він заявив, що треба зробити все, щоб разом білоруси з росіянами досліджували конфлікт, і що за ним стоїть. "А за ним стоїть величезна багатомільярдна сума грошей, втрачена Білоруссю і Росією, і стоять певні високопоставлені шахраї в РФ", – стверджував президент.

"Якщо виникнуть (шахраї – ІФ) в Білорусі, і росіяни попросять їх відвезти до Росії, то ми не будемо триматися за громадян Білорусі та негайно їх передамо. Головне – істина. Винен – відповідай", – сказав О. Лукашенко.

"З усім цим повинні розбиратися контролери і слідчі. Реальні кінці всієї цієї темної історії можна знайти в Росії", – зазначив президент. У цьому зв’язку він доручив передати всі необхідні матеріали, які повинні стати основою для проведення аудиту, зокрема, Рахункової палати Росії.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Крім того, нагадав президент, генеральна прокуратура РФ також звернулася до білоруських колег за відповідною інформацією. Він доручив генеральному прокурору Білорусі передати ці матеріали. "Ми  в  жлдному разі нічого не повинні приховувати", – заявив О. Лукашенко.

Тим більше, за його словами, вже видно: "Росії завданий набагато більший збиток , ніж Білорусі". "А збитки, завдані Білорусі, мають бути відшкодовані повністю. Все, що вкрадено у нас, повинно бути повернуто. До копійки", – заявив президент.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: