fbpx
Література

Букерівська премія розширює кордони

Керівництво Букерівського комітету розмістило на офіційному сайті інформацію про те, що відтепер Букерівська премія стане глобальною, присуджувати її будуть авторам літературних творів незалежно від їх громадянства. Єдина умова – книги спочатку повинні бути написані англійською мовою і вперше опубліковані у Великобританії. «Ми вибираємо свободу англійської мови в усьому її розмаїтті, силі, життєздатності та пишноті, де б то не було. Ми відмовляємося від географічних і національних кордонів», – повідомив голова фонду Букерівської премії Джонатан Тейлор.

Питання глобалізації Букерівської премії розглядалося з 2011 року. Спочатку передбачалося створити додаткову номінацію для письменників з США, але незабаром від цієї ідеї було вирішено відмовитися, і тепер на премію може претендувати громадянин будь-якої країни.

Букерівська премія присуджується щорічно, починаючи з 1969 року. У шорт-лист нинішнього року увійшли Джим Крейс (Великобританія), Колм Тойбин (Ірландія), Елеонора Каттон (Нова Зеландія), Джумпи Лахірі (Великобританія), Рут Озеки (Канада – США) і Новайолет Булавайо (Зімбабве).

Шорт-лист Букерівської премії (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: