fbpx
Інновації

Україна і ЄС підпишуть Угоду з утилізації ракетного палива

У середу, 18 вересня, в Брюсселі заплановано підписання Угоди про перепоховання ракетного палива, яке в даний момент зберігається на території України. Про це в інтерв’ю повідомив Василь Литвинчук, керівник проекту NSPA в Україні. Зазначимо, що проект NSPA належить до агентства НАТО з матеріально – технічного забезпечення.

«Зараз готується до підписання угода з нових напрямів цієї діяльності – перепоховання радіоактивних відходів в Україні. Вже 18 вересня очікується урочисте підписання цієї угоди в Брюсселі міністром екології. З боку проекту NSPA цей документ вже був підписаний», – розповів Василь Литвинчук.

Керівник проекту NSPA в Україні додав, що раніше було виділено перший транш коштів на проведення утилізаційних робіт. Нагадаємо, що, за словами директора офісу зв’язку НАТО в Україні Марчіна Кожіела, країни – члени північноатлантичного альянсу зацікавлені в продовженні в Україні утилізації боєприпасів методом промислового розбору.

«Зараз ми співпрацюємо з державами – контрибуторами, донорами і дуже хочемо продовжувати цей вкрай важливий проект з утилізації боєприпасів на підприємствах в Україні», – розповів Марчін Кожіел.

Він зазначив, що зараз питання про продовження фінансування утилізації боєприпасів в Україні знаходиться на рівні практичної та політичної дискусії в НАТО, але результатів поки немає. Він запевнив, що зараз у НАТО є розуміння важливості даної співпраці і бажання продовжувати цю співпрацю.

«При цьому ми чудово розуміємо, що ця робота є важливою не тільки для України і для її населення, але і для нас в НАТО, тому що у нас спільна мета – поліпшення умов безпеки і в країні і в регіональному контексті», – підсумував Кожіел.

За матеріалами: УНН

Читайте також: