«Протести проти жорсткої політики економії ЄС тепер спалахнули в Польщі», – Медведчук

Через жорстку політику економії, яку Євросоюз нав’язав Польщі, тисячі поляків вийшли на акції протесту. Україні потрібно враховувати досвід сусідньої країни, щоб уникнути повторення «польського сценарію». Про це в блозі повідомив Віктор Медведчук, лідер Громадського руху «Український вибір».

Він нагадав, що нещодавно, кажучи про кризу в Євросоюзі, багато людей ставили в приклад саме Польщу. Справа в тому, що цю країну криза в ЄС торкнулася у набагато меншій мірі, ніж інші європейські країни. Зокрема, з 2008 по 2009 роки економіка Польщі стала однією з небагатьох у світі, яка зуміла продемонструвати зростання. Крім того, польська економіка і після цього показувала непоганий приріст ВВП, який у 2011 році досяг позначки в 3,8 %, а в 2012 році -4,2 %. За прогнозами експертів, цього року ВВП Польщі повинен був досягти рівня 4 %.

« У Старому Світі про Польщу заговорили , як про "європейський Китай"», – розповів Медведчук.

Проте, зазначає політик, масові протести, які охопили Польщу минулого тижня, показали всім, що зараз соціальна ситуація в країні далека від благополучної.

Related Post

«Протестували сотні тисяч фермерів, медиків і вчителів. Причина – та ж сама, що і в інших європейських країнах, – таких як Греція, Португалія та Іспанія: нав’язаний Євросоюзом ззовні курс на жорстку економію, політика "затягування поясів", масові звільнення працівників у бюджетній сфері», – заявив Медведчук.

Безумовно, вважає політик, Україні потрібно врахувати досвід Польщі. На його думку, якщо українська влада буде слідувати ліберальним рекомендаціям ЄС, то повторення «польського сценарію» Україні уникнути не вдасться. Правда, в Україні це може пройти з більш серйозними наслідками.

«Справа в тому, що українська економіка, на відміну від польської, ще не досягла не тільки докризового рівня, зараз вона не "дотягує" і до показників 1990 року», – підсумував Медведчук.

За матеріалами: korrespondent.net

Leave a Comment