fbpx
Наука

Біля будівлі Держдуми РФ проводиться акція протесту учених проти реформи уряду РАН

За повідомленням ІТАР – ТАРС, близько 100 активістів зібралося біля будівлі Держдуми для проведення акції протесту проти законопроекту про реформу російської академії наук (РАН), що проводиться урядом Росії. За даними агентства, акція протесту проходить без плакатів, гасел і транспарантів. У деяких учасників на одязі прикріплені значки «Врятуйте науку».

«Ми весь час будемо брати участь у цій та інших подібних акціях протесту, аж до страйків. Сьогодні, на акції протесту присутні 7 академіків», – заявив кореспондентам академік РАН Валерій Рубаков.

Учасники акції зібралися біля головного входу до Держдуми. Поліцейськими на даний момент перекритий прохід до Охотного ряду з боку Тверської і Великої Дмитрівки. Кореспонденти зазначають, що до входу в Державної думи можна пройти лише після огляду особистих речей співробітниками безпеки Державної думи.

Вчора, 17 вересня, біля будівлі Державної думи також проходила акція протесту законопроекту щодо реформи РАН. На неї зібралося близько 150 осіб.

Держдума 17 вересня повернула в друге читання законопроект про реформу РАН, яка запропонована урядом РФ. У проект було внесено окремі поправки, проте, на думку ряду вчених, важливі поправки депутатами були проігноровані. Таким чином, агентство, створення якого ініціюється урядом, який має управляти майном РАН, отримує повноваження контролю над науковою діяльністю. Також, інститути Академії позбавляються статусу юридичних осіб. На думку академіків, наукову діяльність повинна контролювати сама РАН, а всі інститути повинні залишатися юридичними особами.

Сьогодні, 18 вересня, Держдума повинна прийняти законопроект в другому і третьому читанні, після чого проект документа повинен надійти на розгляд Ради Федерації, ну а потім, до президента РФ Володимира Путіна. 

Сенс гри 43 – реформа РАН (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: