fbpx
Право

Норми КПК України до документів, що містять банківську таємницю, можуть бути вдосконалені – пропозиція УКБС

  Український Кредитно-Банківський Союз пропонує удосконалити норми Кримінально-процесуального кодексу України у розділі доступу до документів, які містять банківську таємницю. Про це йдеться в повідомленні УКБС, передає УНН.

У Союзі зазначають, що чинний КПК не зобов’язує особу, якій надано право вимагати від банків надання тимчасового доступу до речей і документів, і здійснювати їх вилучення, погоджувати порядок проведення цих дій з керівництвом банку.

"Це значно погіршує правове становище банків та їх клієнтів, які при прийнятті нового КПК були фактично позбавлені можливості захисту від незаконних дій і втручання в господарську діяльність за надуманими підставами", – йдеться в повідомленні.

Неврегульованість цього питання створює грунт для корупції та використання закону з метою здійснення "рейдерських" захоплень підприємств.

Так, УКБС пропонує чітко визначити в КПК , що доступ до речей і документів, що містять банківську таємницю, може бути наданий особам, в порядку, погодженому з керівником відповідної фінансової установи. І тільки в тому випадку, коли на це надано дозвіл слідчого судді.

Також Кредитно – Банківський Союз наголошує на необхідності зобов’язати особу, яка здійснює обшук, надавати банку копії протоколу обшуку і залишати копії документів, що вилучаються.

Джерело: УНН

Читайте також: