fbpx
Міжнародна економіка

«Роснефть» може постачати газ до Білорусії

Згідно прес-релізу білоруської компанії «Білнафтохім», російська нафтова компанія «Роснефть» вважає можливим постачання російського газу в Білорусію на її підприємства корпорації. Йдеться про постачання газу на підприємство «Гродно Азот».

Дане питання вже розглядалося на зустрічі керівництва «Білнафтохіму» з генеральним директором «Роснефти» Ігорем Сечіним. Терміни поставок та інші умови контрактів поки не обмовляються. Стало відомо, що сторони створили робочі групи для діловодства досягнутих угод. Окрім цього, «Білнафтохім» і «Роснефть» досягли домовленості щодо збереження поставок нафти і нафтопродуктів до Білорусії на старому рівні. Також, за словами Сечіна, російська корпорація планує реалізувати нові проекти в Білорусії.

Двома тижнями раніше, стало відомо про плани «Транснафти» обмежити постачання нафти і нафтопродуктів до Білорусі на 400 тисяч тонн на рік. З початку 2013 року, «Роснефть» поставляє в Білорусію 800-850 тис. тонн нафти щомісяця. Віце прем’єр-міністр Аркадій Дворкович 29 серпня пригрозив офіційному Мінську розслідуванням постачань нафти і нафтопродуктів під виглядом розчинників.

Між Москвою і Мінськом ускладнення у відносинах почалися незабаром після арешту в Білорусії 26 серпня 2013 генерального директора «Уралкалія» Владислава Баумгертнера. Крім суперечок щодо нафти сторони виявилися залученими в конфлікт щодо якості білоруської сільськогосподарської продукції. «Роснефть» і Сечин при цьому з самого початку були проти обмежень у поставках нафти і нафтопродуктів. Тарифи на газ, який надходить з Росії в Білорусію, зросли до 175 доларів за тисячу кубометрів, що у порівнянні з попереднім тарифом вище на 12 доларів.

На даний момент, монополістом в експорті газу в Росії є «Газпром». Однак до кінця 2013 року, скраплений газ, за домовленістю, можна буде поставляти і іншим компаніям, зокрема, «Новатек» і «Роснефть».

 

«Роснефть» може постачати газ до Білорусії (відео): 

За матеріалами: lenta.ru

 

Читайте також: