fbpx
Новини світу

Енергоспівтовариство сподівається на прийняття Україною нових правил з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії

  Енергетичне співтовариство розраховує на прийняття Україною нових, більш простих і прозорих, правил з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії, повідомив агентству "Інтерфакс- Україна" заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушля (Dirk Buschle).

"Обговорення (між Україною і Енергоспівтовариством – ІФ) стосується способу, за яким "Укренерго" (згідно з правилами, затвердженими НКРЕ) розподіляє пропускну здатність мереж для експорту електроенергії з України в західні країни-сусіди і в Молдову. У відповідності з діючими правилами, отримати доступ до цих потужностей дуже складно. Секретаріат Енергоспівтовариства знаходиться в конструктивному діалозі з українськими інституціями, і ми сподіваємося, що нові правила розподілу, що передбачають відкритий, прозорий і легкий доступ до міждержавних електромереж, можуть бути прийняті найближчим часом", – сказав він.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Співрозмовник агентства додав, що деякі положення законопроекту № 0916 "Про ринок електроенергії України", обговорюваного зараз в парламенті, також можуть полегшити доступ до експорту та імпорту електроенергії.

"Це одна з причин, чому ми ( Енергоспівтовариство – ІФ) підтримуємо його прийняття", – резюмував Д.Бушле.

Як повідомлялося, основним експортером української електроенергії в 2011-2013 рр.. є холдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова. Структури Костянтина Жеваго, в т. ч. "Білоцерківська ТЕЦ", кілька разів відсторонялася від експортних аукціонів через невідповідність тій чи іншій вимозі.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

ДТЕК на підставі урядових рішень отримує електроенергію на оптовому ринку для її подальшого експорту за оптовою ринковою ціною (ОРЦ) без урахування дотаційних сертифікатів.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: