fbpx
Новини світу

Швеція: Карл XVI Густав відзначає сорокарічний ювілей перебування на троні

Сьогодні, 15 вересня, відзначає сорокаріччя перебування на троні король Швеції Карл XVI Густав. Його проголосили Монархом в 1973 році, після кончини попередника – короля Густава IV Адольфа. Тоді Карлу XVI Густаву було 27 років.

Король Швеції почав відзначати ювілей навесні цього року своїми поїздками по країні, зустрічаючись із співвітчизниками. Закінчилися ці візити напередодні дати ювілею. В рамках святкування ювілею, в п’ятницю відкрилася виставка в Стокгольмі, яка присвячена монарху і його рокам на пості глави держави. Від імені парламенту Швеції та уряду в суботу відбулася ювілейна вечеря, після якої був влаштований концерт за участю популярних в Швеції артистів.

Дата вступу Карла XVI Густава на трон відзначатиметься службою, яка відбудеться сьогодні в Стокгольмі в церкві королівського палацу. Серед запрошених члени королівських сімей і глави північноєвропейських країн, члени парламенту та уряду Швеції. У центрі Стокгольма муніципальна влада влаштовує танці та народні гуляння на свіжому повітрі для всіх бажаючих, під супровід музики столичних діджеїв.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Карл XVI Густав народився в1946 році 30 квітня. На королеві Сільвії він одружений з 1976 року. У них троє дітей – принцеса-спадкоємиця Вікторія (1977), принц Філіп (1979) і принцеса Мадлен (1982). В обов’язки короля Швеції входять, в основному, церемоніал і представництво. Головним предком теперішньої династії є маршал Жан Батист Бернадот, який служив за Наполеона.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Шведські ЗМІ, описуючи роки правління короля, відзначають, що не раз він ставав мішенню для критиків монархії і нападок ЗМІ, у зв’язку з його висловлюваннями і коментарями, а також через чутки, що ходили з приводу його захоплення жінками. Напередодні ювілею, відповідаючи на запитання шведського телеканалу SVT, Карл XVI Густав відзначив, що відносини у нього з журналістами непрості.

«Мені нелегко спілкуватися з журналістами. Тут треба бути чесним, відкритим і привітним. Коли немає відкритості діалогу, то комунікація сильно ускладнюється», – зізнався монарх.

Король Швеції Карл XVI Густав, святкування дня народження (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: