fbpx
Новини світу

Угода США і Росії покінчить з хімічною зброєю в Сирії – прем’єр-міністр Ізраїлю

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сьогодні висловив надію, що досягнута під час переговорів між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і держсекретарем США Джоном Керрі домовленість з сирійського питання покладе край хімзброї в Сирії.

«Ми сподіваємося, що між Росією і США було досягнуто взаєморозуміння щодо сирійської хімічної зброї і незабаром будуть результати. Оцінюватися результат буде тільки після повного знищення хімічної зброї, яка застосовувалася сирійським урядом проти свого народу», – заявив ізраїльський прем’єр.

Нагадаємо, що в суботу на зустрічі в Женеві глави зовнішньополітичних відомств США та Росії зуміли домовитися з сирійського питання. Зокрема, Лавров і Керрі виступили за політичне врегулювання цього конфлікту, а також за військове невтручання і вивід хімічної зброї з Сирії або знищення до середини наступного року. На основі вчорашньої домовленості буде розроблена резолюція Ради Безпеки ООН. Очікується, що в резолюції буде зазначена можливість застосування сили щодо Сирії в разі невиконання вимог.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Відзначимо, що Лавров і Керрі домовилися в Женеві за наступними пунктами:

– Оцінки США і Росії про те, що стосується типів і кількості хімзброї, яка знаходиться у режиму Башара Асада, в основному збігаються. Міжнародне співтовариство має швидко встановити контроль над цією зброєю;

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

– Домовленість між США і Росією передбачає доступ до Сирії інспекторів ООН з хімічної зброї. Мета угоди – вивезення або знищення хімзброї з Сирії до середини наступного року;

– Відмова від  «військового вирішення» сирійського конфлікту;

– Основну відповідальність за безпеку Сирії буде нести влада, а також і інші сирійські сторони. Зокрема, опозиція буде відповідати за нестворення загроз для міжнародних експертів.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: