fbpx
Суспільство

Сьогодні виповнюється 90 років з дня народження Михайла Таніча

Сьогодні радянському і російському поетові – пісняреві, народному артисту Росії Михайлу Ісаєвичу Танічу могло б виповнитися 90 років.

Михайло Таніч народився 15 вересня 1923 року в Таганрозі. З 1942 до 1945 рр. . він воював на 1-му Прибалтійському і 1- му Білоруському фронтах, пройшовши у складі 33-ї винищувальної протитанкової бригади шлях від Мінська до Ельби. Таніч нагороджений орденами Слави, Червоної Зірки, Вітчизняної війни і 15 медалями.

Після закінчення війни він вступив до інженерно-будівельного інституту, але не встиг його закінчити, оскільки був заарештований за антирадянську агітацію і до 1953 року перебував в ув’язненні. Після звільнення Михайла Таніча реабілітували, що дозволило йому відправитися до Москви і знайти там роботу.

Читайте також:  Як СССР розвертав річки (ВІДЕО)

Творчість Таніча стала всенародно популярною в середині минулого століття. Він писав вірші на музику таких відомих композиторів, як Василь Соловйов-Сєдой, Ян Френкель, Микита Богословський, Оскар Фельцман та багатьох інших. Пісні на вірші Михайла Таніча виконували Клавдія Шульженко, Алла Пугачова, Йосип Кобзон, Муслім Магомаєв, Едіта П’єха, Валерій Леонтьєв, Лариса Доліна, Альона Апіна – цей список можна продовжувати дуже довго.

У 1990 році Михайло Таніч створив свій головний проект – групу "Лісоповал". За весь час існування колективу поет написав для нього понад триста пісень.

Читайте також:  Плагіат культури в Росії: самовар, кокошник, вушанка, балалайка, горілка, валянки, гармошка (ВІДЕО)

Михайло Таніч – автор безлічі книг, зокрема і біографічних, в 1968 році він був прийнятий у члени Спілки письменників. Творчість поета відзначена високими нагородами – премією МВС Росії, орденом Пошани та іншими. Він є лауреатом конкурсу "Пісня року", премії "Овація", Танічу присвоєні звання "Заслужений діяч мистецтв Росії" і " Народний артист Росії".

Помер Михайло Ісаєвич Таніч 17 квітня 2008 року в Москві, похований на Ваганьковському кладовищі.

Михайло Таніч (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: