fbpx
Новини світу

Сирійська опозиція просить заборонити балістичні ракети

Сирійська опозиція зажадала у всього міжнародного співтовариства ввести заборону щодо офіційного Дамаска на використання балістичних ракет. Крім того, в опозиції просять заборонити авіапольоти над населеними пунктами. Про це стало відомо із заяви Національної сирійської коаліції.

«Сирійська опозиція наполягає на тому, щоб поряд із забороною на використання хімічної зброї, жертвами якої стали близько 1400 сирійців, повинна бути введена заборона на використання балістичних ракет і використання літаків над населеними пунктами», – сказано в заяві опозиції.

Нагадаємо, що в суботу на зустрічі в Женеві глави зовнішньополітичних відомств США та Росії зуміли домовитися з сирійського питання. Зокрема, Лавров і Керрі виступили за політичне врегулювання цього конфлікту, а також за військове невтручання і вивід хімічної зброї з Сирії або знищення до середини наступного року. На основі вчорашньої домовленості буде розроблена резолюція Ради Безпеки ООН. Очікується, що в резолюції буде зазначена можливість застосування сили щодо  Сирії в разі невиконання вимог.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Відзначимо, що Лавров і Керрі домовилися в Женеві за наступними пунктами:

– Оцінки США і Росії про те, що стосується типів і кількості хімзброї, яка знаходиться у режиму Башара Асада, в основному збігаються. Міжнародне співтовариство має швидко встановити контроль над цією зброєю;

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

– Домовленість між США і Росією передбачає доступ до Сирії інспекторів ООН з хімічної зброї. Мета угоди – вивезення або знищення хімзброї з Сирії до середини наступного року;

– Відмова від «військового вирішення» сирійського конфлікту;

– Основну відповідальність за безпеку в Сирії буде нести влада, а також і інші сирійські сторони. Зокрема, опозиція буде відповідати за нестворення загроз для міжнародних експертів.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: