Росія і США домовилися щодо хімзброї в Сирії – Лавров

Глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі завершили в Женеві непрості переговори з хімічної зброї в Сирії.

Нагадаємо, що глави зовнішньополітичних відомств Росії та США почали переговори щодо сирійської хімічної зброї в Женеві ще в четвер.

Варто відзначити, що представники Росії запропонували передати хімічну зброю, яке зараз перебуває в розпорядженні Сирії, під міжнародний контроль. Таку пропозицію підтримали і сирійська влада. Представники ООН і Білого дому заявили про намір розглянути таку пропозицію. Крім того, міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем запевнив, що Сирія, приймаючи ініціативу Росії, готова повністю відмовитися від своєї хімічної зброї та приєднатися до міжнародної конвенції про заборону цього виду зброї.

Related Post

Додамо, що зараз офіційний Вашингтон продовжує загрожувати Сирії застосуванням військової сили для здійснення удару по країні за передбачувану хімічну атаку в районі Дамаска. Незважаючи на це, президент США Барак Обама вирішив призупинити підготовку до початку операції в очікуванні закінчення дискусії з Росією.

Представники Євросоюзу вітали російську пропозицію і закликали до того, щоб всі зацікавлені сторони у відповідальному порядку підійшли до ініціативи Кремля. Офіційний Брюссель заявив, що зі свого боку готовий «допомогти будь-яким можливим способом» мирного врегулювання ситуації щодо Сирії.

Раніше повідомлялося, що озброєне крило опозиції в Сирії – Вільна сирійська армія – відкинула російську ініціативу про передачу сирійської хімічної зброї під контроль міжнародного співтовариства: «Вільна сирійська армія заявляє про свою категоричну відмову від російської ініціативи, яка передбачає міжнародний контроль над хімічною зброєю».

За матеріалами: РИА Новости

Leave a Comment