fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

У 2013 році кількість шахрайств в інтернеті збільшилася в 2 рази – МВС України

За 6 місяців 2013 року виявлено близько 2 тисяч випадків шахрайства в інтернеті. Зазначимо, що це майже стільки ж, скільки було зафіксовано за весь минулий рік. Про це в телепрограмі «Соціальний статус – Ваші права і пільги» повідомив Олег Заворотний, голова відділу з боротьби зі злочинами у сфері електронної комерції управління з боротьби з кіберзлочинністю МВС України.

За словами правоохоронця, зараз в Україні найбільш актуальними є 2 шахрайські схеми: фінансові піраміди, а також продаж товарів через інтернет зі 100 % передоплатою та ненадання цього товару. Як зазначає сам правоохоронець, піраміди – це найбільш соціально небезпечний вид шахрайства, так як він пов’язаний зі значними сумами збитків і з великою кількістю постраждалих. За статистикою, розповів Олег Заворотний, постраждалим вкладникам повертається не більше 40 % коштів, проте кожна постраждала людина все одно сподівається на повернення всієї суми.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

При цьому Заворотний додав, що в Україні поки що немає закону, який би забороняв діяльність фінансових пірамід.

«Це майнові злочини. Відсутність заяви від потерпілої особи не дозволяє міліції почати кримінальне провадження. Виходить, що справа відкривається тільки після звернень постраждалих громадян до міліції, після того, як ця піраміда розвалилася», – пояснив міліціонер.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Проте, запевняє Заворотний, зараз у правоохоронних органів є ефективні механізми для протидії нинішньому інтернет-шахрайству: «У червні 2013 року МВС проводило операцію під назвою "Трикстер", – шахрай в мережі. Всього лише за місяць було зареєстровано 593 заяви за фактом вчинення шахрайства, а також встановлено 112 осіб – злочинців, які вчинили злодіяння».

За матеріалами: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: