fbpx
Освіта

Українська молодь росте на Інтернеті і телебаченні – Медведчук

Сьогодні основними інструментами, які формують підростаюче покоління, як і раніше залишаються телебачення, соціальне середовище, вулиця, а також «море інформації» в глобальній мережі Інтернет. Про це в блозі написав Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір».

Медведчук нагадав, що у вересні весь світ, а разом з ним і Україна, відзначав Міжнародний день грамотності. На щастя, додав політик, в Україні поки є підстави для цього. Хоча, міркує Медведчук, багато людей з ним можуть не погодитися. Незважаючи на це, сьогодні на масову неписьменність Україні поки гріх скаржитися.

«В Україні заданий досить високий стандарт: середня освіта загальнодоступна і обов’язкова для всіх, більшість молодих людей навчається і далі», – зазначив Віктор Медведчук.

Зараз, на жаль, «мовна проблема» вносить свою долю. Зокрема, в школах діти розмовляють однією мовою, а думають іншою, що прямо відображається на «КПД засвоєння знань». Однак це, впевнений політик, проблема не шкільна, а політична.

«Вже точно не можна звинувачувати в цьому тих людей, які за копійчані зарплати виконують відповідальну, важку і невдячну роботу вчителя. І непогано виконують. Сьогодні в Україні людина, яка не вміє читати і писати, це екзотика, – готовий сюжет для телевізійної сенсації», – розповів Медведчук.

На його думку, радянська система освіти була набагато «послідовнішою» – не тільки в хорошому, але і в поганому сенсі цього слова. Ідеал інтелектуального, морального і фізичного вигляду радянського громадянина задавався «зверху». Радянським дітям, а часто і дорослим завжди були потрібні приклади для наслідування, несуперечливі системи поглядів і переконань. Ці приклади транслювалися через літературу, підмостки театру і естради, кіно і газетні шпальти.

«Любителям же США і Європи теж варто звернути увагу, скільки ресурсів там кидають на пропаганду "американського способу життя" або горезвісної толерантності», – попередив політик.

За матеріалами: korrespondent.net

Читайте також: