fbpx
Право

Конгрес США захистить журналістів від переслідування влади

Конгрес США підготував законопроект, який передбачає заходи захисту журналістів та осіб, що є для співробітників ЗМІ джерелами інформації, від можливого переслідування з боку федеральної влади. Документ був схвалений в юридичному комітеті і вже направлений на розгляд сенату.

"Свобода інформації – одна з речей, що стоять на захисті демократії", – заявив представник комітету Патрік Ліхі  Він також повідомив, що головною метою законопроекту є дати можливість засобам масової інформації більш надійно захищати свої конфіденційні джерела.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

У той же час, залишається обов’язок журналістів розкривати свої джерела в разі кримінального розслідування, але тепер влада повинна буде повідомляти журналістів про свій намір отримати будь-які відомості, що її цікавлять.

Законопроект з’явився після гучного скандалу, що спалахнув у травні, коли стало відомо про те, що американський Мін’юст таємно збирав всі дані про телефонні дзвінки кореспондентів інформаційного агентства Associated Press, а також про листи, надіслані електронною поштою шефом вашингтонського бюро телекомпанії "Фокс" Джеймсом Розеном.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Слідство таким чином намагалося знайти винних у "витоках" закритих службових відомостей серед співробітників низки міністерств і федеральних відомств, які спілкувалися з пресою.

За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: