fbpx
Новини світу

Сирія направила в ООН лист про приєднання до конвенції про заборону хімзброї

Уряд Сирії направив в Організацію Об’єднаних Націй документ, щодо приєднання держави до конвенції про заборону хімічної зброї. В ООН пояснили, що в даний час присланий документ перекладають, тому повністю говорити про його зміст можна буде пізніше. У той же час, в міжнародній організації вже зараз відзначили, що отримання даного листа формально запускає процес приєднання сирійської держави до конвенції із заборони хімічної зброї.  

Раніше про те, що необхідні документи для приєднання до конвенції будуть «найближчим часом » спрямовані в ООН, повідомив сирійський президент Башар Асад.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Сирійський уряд погодився передати наявну в державі хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства з наступним її знищенням у відповідь на відповідну пропозицію Міністерства закордонних справ Російської Федерації, яка була зроблено на початку вересня нинішнього року. Російський уряд, виступив з даною ініціативою після заяви Держсекретаря Сполучених Штатів Америки Джона Керрі про те, що роззброєння сирійських урядових військ може запобігти удар американських військових по Сирії. 

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Конвенція ООН про заборону хімічної зброї набула чинності в 1997 році. Підписавши її держави зобов’язуються знищити всі наявні під їх контролем запаси хімічної зброї, а також відмовитися від її застосування і виробництва в майбутньому. 

До теперішнього часу учасниками цієї конвенції є 189 держав – членів ООН, ще дві країни, М’янма і Ізраїль, підписали, але поки не ратифікували її. Крім Сирії, досі не приєдналися до Конвенції Південний Судан, Єгипет, Ангола і КНДР.

За матеріалами: lenta.ru 

Читайте також: