fbpx
Право

«Нове антикорупційне законодавство підвищить ефективність боротьби з корупцією в Україні», – міністр юстиції

 Нове антикорупційне законодавство України, в якому враховані всі рекомендації експертів Євросоюзу у сфері протидії та запобігання корупції, підвищить ефективність боротьби з цим явищем. Про це заявила міністр юстиції України Олена Лукаш, прокоментувавши схвалення Кабінетом Міністрів 11 вересня 2013 законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації рекомендацій Єврокомісії у сфері державної антикорупційної політики».

 Зокрема, розповіла міністр, в Україні планується збільшити кримінальне покарання за корупційні правопорушення не тільки для фізичних, а й для юридичних осіб. Крім того, планується ввести зовнішній контроль за деклараціями про майно, витрати, доходи та технічні зобов’язання фінансового характеру. Лукаш також заявила про намір встановити відповідальність за прийняття і обіцянку «неправомірної вигоди».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Зазначимо, що законопроектом планується внести ряд значних змін і в антикорупційне законодавство України. Планується встановити адміністративну відповідальність за зазначення недостовірних даних у деклараціях, підняти гарантії захисту інформаторів про корупційні правопорушення, урізати кількість правоохоронних органів та уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення в корупційній сфері. Цим самим, зазначає Олена Лукаш, Україна реалізує рекомендації Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Додамо, що ряд положень антикорупційного законопроекту стосується виконання рекомендацій представників GRECO у сфері криміналізації корупції.

 Прийняття цього законопроекту, впевнена Лукаш, підтверджує готовність України до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

 За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: