fbpx
Політика

Митний союз приймає норми ЄС – Штефан Фюле

  Митний союз вже приймає європейські норми, а Брюссель має намір працювати над сумісністю структур Європейського та Митного союзів з метою економічної інтеграції, стверджує європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Виступаючи із заключним словом у рамках обговорення питання про тиск з боку Росії на країни Східного партнерства, яке пройшло в середу в Страсбурзі в Європейському парламенті, Ш. Фюле сказав: "Я розумію, що Росія розглядає розширення стандартів і норм ЄС як потенційно проблемне питання, тому що вони в даний час не завжди збігаються з тими, які встановлені Митним союзом. Тим не менше, вже зараз ми активно співпрацюємо з Росією щодо вирівнювання багатьох норм і стандартів. Це – ключовий елемент партнерства для модернізації Європейського Союзу та Росії. І ці стандарти також все більше і більше приймає Митний союз".

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Єврокомісар запевнив, що норми ЄС часто приймаються на міжнародному рівні, і вони повністю сумісні або ідентичні з правилами СОТ.

"Таким чином, Європейський Союз насправді допомагає всім нашим партнерам, включаючи Росію, модернізувати і відкритися глобалізації", – підкреслив він.

Крім того, за словами Ш. Фюле, нова угода, яка замінить Угоду про партнерство і співпрацю з Росією, "має включати положення про більше зближення нормативно -правової бази між європейським Союзом і Росією і тим самим допомогти створити стабільність і передбачуваність як для компаній Росії, так і для компаній Європейського союзу".

Єврокомісар нагадав, що коли ЄС приступив до створення Східного партнерства в Празі в 2009 році, "ідеї про проект Євразійського союзу ще не було".

"Це Росія вирішила будувати Митний і Євразійський союз, який створив ситуацію, коли наші європейські партнери в даний час стикаються з вибором між двома проектами, спрямованими на регіональну економічну інтеграцію. Неможливо уявити , що наші партнери повинні стати жертвами їх несумісності. Неможливо уявити, що через рішення, зроблене вільно, наші партнери повинні бути покарані і їх торгові відносини з членами Митного союзу опиняться під загрозою", – сказав він.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

У цьому зв’язку Ш. Фюле запевнив , що ЄС "готовий зробити все можливе, щоб уникнути цього і працювати з нашими сусідами, щоб знайти способи максимізації сумісності між структурами ЄС і Євразійського союзу таким чином, щоб сприяти торгівлі та економічній інтеграції".

"Ми повинні пояснювати Росії, чому вона теж матиме користь від створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з країнами Східного партнерства", – підкреслив Ш. Фюле.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: