fbpx
Суспільство

День в історії. 12 вересня

  12 вересня, день в історії, що ознаменувався масою великих подій.

У 490 році до н.е. грецький воїн Фідіппід пробіг від міста Марафон до Афін, він приніс звістку про перемогу греків над персами – «Радійте! Ми перемогли» й помер. Коли в 1896 році в Афінах проходили перші сучасні Олімпійські ігри, на його честь був влаштований забіг між Марафоном і Афінами. З тих пір марафон став класичною дистанцією, і змагання з марафонського бігу стали одним з найпопулярніших видів легкої атлетики.

У 1504 році Христофор Колумб в ході свого четвертого, останнього плавання, відправився з Америки до Іспанії.

У 1624 році перша субмарина пройшла іспити в Лондоні.

У 1643 році вперше в контракті Блискучого театру згадали ім’я актора Жана – Батіста Поклена (майбутнього драматурга Мольєра).

1695 року євреї міста Нью – Йорка звернулися до губернатора з проханням введення свободи віросповідань.

У 1715 році Петро I видав указ, який забороняв жителям столиці підбивати чоботи і черевики скобами або цвяхами. Це було зроблено з метою заощадження дерев’яного покриття вулиць Санкт -Петербурга.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

У 1723 Персія поступилася Росії узбережжі Каспійського моря Баку.

У 1740 році після декількох років листування нарешті зустрілися Вольтер і король Пруссії Фрідріх Великий.

У 1897 році з’явилася на світ Ірен Жоліо – Кюрі – французький фізик, лауреат Нобелівської премії з хімії 1935 (спільно з чоловіком Фредеріком Жоліо – Кьюрі). Дочка великих учених Марії Складовської – Кьюрі і П’єра Кьюрі.

У 1898 році відкрили Київський політехнічний інститут.

У 1921 році з’явився на світ Станіслав Лем – польський письменник, філософ, сатирик і фантаст.

У 1933 році Лео Силард запропонував ідею ланцюгової ядерної реакції.

У тому ж році цей день в історії ознаменувався появою на світ легендарної радянської та російської актриси театру і кіно Тетяни Дороніної.

У 1934 році Латвія, Литва і Естонія утворили політехнічний союз. Договір, який було підписано в Женеві, увійшов в історію під ім’ям Балтійської Атланти.

Читайте також:  Ось що буде якщо ми програємо війну росії (ВІДЕО)

У 1943 році Отто Скорцені звільнив з ув’язнення Беніто Муссоліні.

У 1953 році Микиту Хрущова обрали першим секретарем КПРС.

У тому ж році відбулася церемонія одруження Джона Кеннеді і Жаклін Лі Був’є.

У 1990 році підписали договір про об’єднання Німеччини. Договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини був підписаний міністрами закордонних справ СРСР, США, Великобританії, Франції, НДР і ФРН. Договір припинив дію прав і відповідальності чотирьох країн щодо Берліна та Німеччини і пов’язаних з ними угод.

У 2002 році Джордж Буш оголосив про намір США знову стати членом ЮНЕСКО, зі складу якої вони вийшли 18 років тому.

У 2008 році в Харкові пройшов перший і на той момент єдиний концерт групи Queen на Україні . Цим безкоштовним концертом група почала свій Європейський тур на підтримку акції боротьби зі СНІДом.

12 вересня – день в історії, коли з’явилися на світ настільки великі особистості, як: Тетяна Дороніна, Володимир Співаков, Джейсон Стейтем та багато інших.

Читайте також: