fbpx
Політика

Статус спостерігача в Митному союзі та ЗВТ з Євросоюзом можливі одночасно – Штефан Фюле

  Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле планує заявити про можливість бути спостерігачем в Митному Союзі і будувати зону вільної торгівлі з ЄС.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс- Україна", про це європейський комісар заявить у середу в Страсбурзі під час обговорення в Європейському парламенті питання про тиск Росії на країни Східного партнерства в зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію.

Очікується, що Ш. Фюле скаже, що для членів Східного партнерства можливо нарощувати співпрацю з МС у ролы спостерігача, і що участь у глибокій та всеосяжній зоні вільної торгівлі повністю сумісна з існуючими у партнерів договорами про зону вільної торгівлі з іншими країнами СНД.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Разом з тим, єврокомісар також заявить про те, що розвиток проекту Митного Союзу має поважати суверенні рішення партнерів і вкаже на те, що будь-які загрози з боку Росії, пов’язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятним.

При цьому він має намір конкретизувати, що це відноситься до всіх форм тиску, включаючи можливе зловживання цінами на газ, штучні перепони в торгівлі, військове співробітництво і гарантії безпеки та інструментальний підхід до тривалих конфліктів.

Як очікується, Ш.Фюле також повідомить, що членство в Митному Союзі не сумісно з зоною вільної торгівлі з ЄС, переговори про яку були проведені з Україною, Молдавією, Грузією і Вірменією. Єврокомісар пояснить, що це не через ідеологічні відмінності, це не про конфлікт економічних блоків або про ігри в нульові суми, а через правові причини. У цьому зв’язку він приведе приклад, що не можна в один і той же час знижувати митні тарифи в зоні вільної торгівлі і підвищувати їх потім з причини членства в МС.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Ш. Фюле відзначить, що нове покоління Угод про асоціацію принесе величезні переваги завдяки зближенню правових норм, регламентів і лібералізації ринку.

Очікується, що він також оголосить дані незалежних досліджень, які показали, що глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі принесе істотні вигоди, експорт в ЄС подвоїться, що призведе до зростання ВВП приблизно до 12 %.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: