fbpx
Економіка

Під Челябінськом почали підйом метеорита з озера Чебаркуль

У Челябінській області приступали до робіт з підйому найбільшого з осколків челябінського метеорита , який пролетів над містом в лютому нинішнього року, завдавши значної шкоди. Як очікують фахівці, осколок, який перебуває зараз на дні озера Чебаркуль, має розміри від 0,3 до 1 метра і масу до 600 кілограмів.

Унікальний для вчених об’єкт лежить на глибині 11 метрів, і підняти його без спецзасобів неможливо. За незвичайну операцію взялася єкатеринбургська компанія "Алеути", і весь минулий тиждень її співробітники монтували все необхідне обладнання в районі занурення.

Як розповів мер міста Чебаркуль Андрій Орлов, спочатку водолазам доведеться відкачати на поверхню близько 100 кубометрів мулу і тільки потім з’явиться можливість підібратися до метеориту. За свою роботу компанія "Алеути" отримає від обласної влади близько 1,7 мільйони рублів.

За припущеннями вчених, в лютому нинішнього року в атмосферу Землі увійшов великий болід вагою в 10 тисяч тонн і пролетів над Челябінськом на висоті близько 20-ти кілометрів, а потім вибухнув. Ударною хвилею в тисячах будівель було вибито скло, також більше 1600 людей отримали травми від уламків скла. Як передбачається, найбільший уламок впав в озеро Чебаркуль.

Під Челябінськом почали підйом метеорита з озера Чебаркуль (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: