fbpx
Економіка

КМДА: Проблема з утилізацією автомобілів – не першочергова для України

 Проблема з утилізацією автомобілів для України не є першочерговою. Про це під час прес-конференції розповів Сергій Курикін, голова управління екології та охорони природних ресурсів КМДА.

 «З екологічної точки зору і з точки зору забезпечення екологічної безпеки цей закон також не є таким ефективним. Вся справа в тому, що проблема утилізації старих автомобілів не є на сьогодні проблемою № 1 і навіть № 2 ні для України, ні для столиці», – стверджує Сергій Курикін.

 За словами чиновника, сьогодні важливіша проблема забруднення навколишнього середовища викидами від автомобілів. Тільки від автотранспорту в атмосферу йде до 80 % викидів.

 Сергій Курикін зазначив також, що якщо і використовувати в Україні податкові важелі на імпорт і ввезення машин, то доцільніше буде стимулювати ввезення гібридних автомобілів, які самі по собі є досить дорогими.

 «Такі заходи не лише збільшать на українському авторинку питому вагу гібридних машин, а й сприятимуть захисту навколишнього середовища», – упевнений чиновник.

 Сергій Курикін додав, що автори закону України «Про утилізаційний збір» не вирішили існуючу проблему, а тільки ускладнили її. Вся справа в тому, розповів чиновник, що утилізацію авто не можна виривати з контексту утилізації високотехнологічного сміття.

 «Беручи окремий закон про утилізацію автомобілів, ми фактично заганяємо цю проблему в глухий кут, адже за такою логікою Україна повинна прийняти окремий закон про утилізацію холодильників, мобільних телефонів і інших видів високотехнічного сміття», – вважає Курикін.

 Крім того, чиновник підкреслив, що на сьогодні від міністерства екології не надходило жодних роз’яснень чи вказівок щодо цього закону.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: