fbpx
Право

Закон «Про вибори президента України» може бути удосконалений – пропозиція «Батьківщини»

  Народний депутат України Руслан Князевич (фракція "Батьківщина") пропонує вдосконалити закон "Про вибори президента України". Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє офіційний сайт українського парламенту.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані зміни стосуються техніко-юридичних питань і допоможуть зробити вибори більш прозорими, а роботу виборчих комісій більш ефективною.

Автор пропонує закріпити в законі норму про те, що "одна і та ж особа не може бути президентом України більше ніж два строки підряд". (п. 5 , ст.9 Право бути обраним – ІФ ) У нині чинному законі, крім цієї норми, зазначено, що "особа, яка двічі поспіль обиралася на пост президента України, не може бути висунута кандидатом на цей пост". 

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Народний депутат пропонує проводити чергові вибори президента України в останню неділю п’ятого року повноважень глави держави. Відповідно до чинного закону, чергові вибори президента проходять в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень президента.

У законопроекті пропонується також удосконалити правові статуси уповноважених представників кандидатів на пост президента України у Центральній виборчій комісії, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

Законопроект надає офіційним спостерігачам від громадських організацій повноцінний статус суб’єкта виборчого процесу і комплекс відповідних повноважень. Р. Князевич пропонує розширити перелік прав офіційних спостерігачів, що сприятиме більш ефективному здійсненню ними своїх повноважень. Документ закріплює повноваження виборчої комісії проводити засідання за умови присутності не менше половини її складу і встановлює можливість виборчої комісії приймати рішення в день голосування та під час повторного голосування, при підрахунку голосів, а також при встановленні підсумків голосування в межах округу тільки більшістю голосів членів комісії від загального складу виборчої комісії.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: