fbpx
Політика

Україна «може залишитися в сірій зоні небезпеки між Європою і Росією» – Ян Томбінський

 Глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський переконаний, що Україна, відмовившись від євроінтеграції "може залишитися в сірій зоні небезпеки між Європою і Росією".

"Зараз Україна знаходиться на важливому роздоріжжі, вибираючи між двома шляхами. Перший шлях пропонує розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого в європейський простір демократії, добробуту та ринкової економіки, заснованої на повазі прав людини і верховенства права. Другий – це автократична система, яка загрузла в економічній стагнації і політичній нестабільності, що є історичними характеристиками прикордонних територій Європи", – написав Я. Томбінський у статті "Разом ми – сильніші" для інтернет-видання "Українська правда".

"Вибір досить простий: Україна може піти або європейським напрямком, або залишитися в сірій зоні небезпеки між Європою і Росією", – підкреслив дипломат.

За його словами, сьогодні Україна та ЄС перебувають "у кроці від досягнення нашої головної мети – підписання Угоди про асоціацію, однак цей крок видається досить складним".

"Незважаючи на те, що Україна досягла прогресу у впровадженні необхідних реформ, є багато інших важливих завдань – зокрема, реформа судової системи, виборчого законодавства або вирішення справи Тимошенко, – які також вимагають виконання", – зазначив Я. Томбінський.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

На його думку, Україні слід докласти зусилля, оскільки Угода про асоціацію пропонує Україні можливість позитивно впливати на багато аспектів повсякденного життя громадян і бізнесу.

"Угода про асоціацію є найбільш амбітною двосторонньою угодою, щодо якої ЄС коли-небудь вів переговори з країною – партнером … Підписання та впровадження Угоди про асоціацію, включаючи положення про створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, повністю революціонізує не тільки економічні, торговельні та інвестиційні відносини між Україною та ЄС, а й весь управлінський і економічний ландшафт України", – вказує дипломат.

Угода, за його словами, не тільки відкриє обидва ринки за допомогою усунення або зменшення тарифів і квот, а й сприятиме гармонізації законів, норм і правил у всіх секторах економіки, зміцнюючи таким чином довіру інвесторів.

"Ми також переконані, що з плином часу угода про асоціацію призведе до підвищення продуктивності праці, заробітної плати, активізує економічне зростання і нові можливості зайнятості", – підкреслив Я. Томбінський.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Він також нагадав про доступ до високоякісних європейських товарів за нижчими цінами, візову лібералізацію.

"Звичайно, на перших етапах процес адаптації у певних галузях проходити складно. І це не дивно. Адже для деяких системні трансформації завжди призводять до короткострокових втрат, деякі сектори, що зараз захищені від конкуренції, борються за своє економічне виживання. Однак цей процес є боротьбою, в якій українські громадяни, економіка держави і країна в цілому вийдуть переможцями, оскільки ресурси неефективних і неконкурентних галузей надалі будуть використовуватися з користю в інших секторах економіки. Найбільш уразливі галузі української економіки будуть користуватися перевагами перехідного періоду, для їх адаптації до нових вимог", – висловив переконання євродипломат.

"Ніхто не говорить, що це буде просто… Укладаючи Угоду про асоціацію, Україна заявляє про свою рішучість ввести якісні зміни: перейти від пострадянської країни в державу, що є невід’ємною частиною Європи", – підсумував Я. Томбінський.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: