fbpx
Право

Україна може ввести обов’язкове страхування туристів

 Україна може ввести обов’язкове медичне страхування туристів та їх страхування від нещасних випадків. Відповідний законопроект розробило Державне агентство з туризму та курортів.

 Згідно з ним, мінімальне страхове покриття становитиме з медстрахування EUR30 тис., а після страхування від нещасного випадку – EUR3 тис.

 Крім того, пропонується замінити в переліку обов’язкових видів страхування відповідальності суб’єктів туристичної діяльності за шкоду, завдану життю чи здоров’ю туриста або його майну, на страхування відповідальності туроператора.

 Такий оновлений вид страхування передбачається використовувати в якості фінансового забезпечення діяльності туроператора перед туристом, а альтернативою йому в законопроекті є банківська гарантія. При цьому розмір фінансового забезпечення пропонується підвищити в порівнянні з існуючим рівнем в EUR20 тис. мінімум в 25 разів – до EUR500 тис. для туроператорів, які відправляють за кордон не більше 50 тис. туристів на рік. Більшим учасникам ринку потрібно додаткове фінансове забезпечення в EUR250 тис. за кожні 50 тис. туристів.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Законопроект також передбачає введення фінансового забезпечення турагента перед туроператором розміром мінімум EUR50 тис., яке може здійснюватися або шляхом укладення договору страхування відповідальності, або шляхом отримання гарантії банку.

 Вимоги до страхових компаній, які зможуть надавати послуги зі страхування відповідальності туроператорів і турагентів, згідно з документом, буде встановлювати Нацкомфінпослуг .

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Одночасно з введенням обов’язкового страхування туристів передбачається виключити норму, згідно з якою вони сьогодні мають право вимагати від туроператора або турагента забезпечити страхування інших ризиків, пов’язаних з подорожжю.

 В даний час медичне страхування туристів є добровільним, однак більшість країн вимагають від в’їжджаючих його наявність. Зокрема, умовою отримання шенгенської візи є наявність медстрахівки з мінімальним страховим покриттям EUR30 тис. Однак, наприклад, для Туреччини або Єгипту страхова сума нижче – $ 15 тис.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: