fbpx
Політика

Європарламент має намір обговорити сирійське питання і ставлення РФ до євроінтеграції України та Вірменії

  Перша після літніх канікул пленарна сесія Європарламенту відкриється в понеділок у Страсбурзі.

У порядку денному виділяються дебати щодо Сирії, які пройдуть в середу за участю верховного представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон. У четвер євродепутати планують ухвалити резолюцію з цього питання.

Дискусія буде грунтуватися на матеріалах позачергового засідання Комітету Європарламенту із закордонних справ, що відбулось 28 серпня. Передбачається, що європейські парламентарії закличуть до політичного вирішення сирійського кризи, незважаючи на можливу військову акцію у відповідь на хіматаку, приписувану правлячому режиму.

Також у середу за участю глави дипломатії ЄС обговорюватиметься "єгипетський глухий кут". Європейські депутати резюмують свою думку в резолюції щодо ситуації в Єгипті, яку ухвалять у четвер.

Європарламентарі мають намір виступити в середу з критикою тиску, який Росія, на їхню думку, чинить на східних сусідів Євросоюзу, зокрема, на Україну і Вірменію з метою не допустити посилення їх економічних зв’язків з ЄС на майбутньому саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі. У четвер депутати проголосують за відповідну резолюцію.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Ще одним значущим розділом порядку денного буде запланована на той же день остання доповідь Жозе Мануела Баррозу як голови Європейської комісії про стан Європейського союзу. У травні 2014 року в зв’язку з виборами до Європарламенту закінчиться його другий мандат.

У зв’язку з наближенням європейських виборів Європарламент офіційно відкриє у вівторок інформаційну кампанію, яка, як повідомили в парламентській прес -службі, складатиметься з чотирьох фаз і триватиме після виборів аж до обрання євродепутатами нового голови Єврокомісії.

У Брюсселі пояснюють, що в даний час Європарламент на рівні ЄС має у розпорядженні практично такі ж повноваження, як і національні парламенти у відповідних країнах, тому важливо, щоб виборці знали про свої можливості впливати на рішення.

У вівторок відбудуться дебати і голосування щодо єдиного банківського нагляду, відповідно до якого близько 150 найбільших банків ЄС будуть перебувати під прямим наглядом Європейського центрального банку. Нова система нагляду розглядається як найважливіший елемент банківського союзу.

У середу Європарламент має намір прийняти рішення про поширення діючої директиви про захист навколишнього середовища на проекти видобутку сланцевого газу. Комітет Європарламенту з навколишнього середовища запропонував також активніше залучати громадськість до експертиз у процесі розробки таких проектів.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

У вівторок євродепутати розглянуть ситуацію Давида Міранди, партнера журналіста газети Guardian Гленна Грінуолд, який скористався документами Едварда Сноудена, викривати шпигунство США.

Арешт Д. Міранди у Великобританії і розслідування у його справі на підставі закону про боротьбу з тероризмом будуть обговорюватися за участю заступника голови Єврокомісії з фундаментальних прав Вівіан Редінг. Дебати зосередяться на погрозах свободу ЗМІ.

Порядок пленарного засідання включає ще низку питань соціально -економічного та культурного характеру .

У четвер під завісу сесії Європарламенту за традицією будуть розглянуті питання про демократію і права людини в світі і прийняті резолюції. Цього разу на порядку денному Європарламенту ситуація з правами людини в Демократичній Республіці Конго, становище в Центрально-Африканській Республіці і китайська програма примусових переселень в Тибеті і Ксіньяне.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: