fbpx
Новини світу

Організація ДВЗЯВ сподівається на допомогу України у спробі переконати ще 8 країн приєднатися до Договору – Лессін Зербо

  Організація Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) розраховує, що Україна допоможе переконати 8 країн, що  залишилися, приєднатися до Договору , повідомив виконавчий секретар комісії Організації Лессін Зербо.

"Цей Договір ще не набув чинності, однак зараз він проходить стадію набуття статусу міжнародного закону, і в цьому нам допомагає Україна. Україна показала прекрасний приклад того, як можна і потрібно відмовлятися від ядерного потенціалу на шляху до глобального роззброєння і миру", – повідомив він на прес – конференції в понеділок у Києві.

Він зазначив, що цей Договір принесе багато корисного для світової безпеки, проте він досі повністю не ратифікований.

Щодо України, то за його словами, вона приєдналася до 183-х країн, які підписалися під Договором і сказали своє тверде "ні" ядерним озброєнням. Також Україна приєдналася до 159 -ти країн, які вже ратифікували цей Договір і закликали весь світ відмовитися від ядерних випробувань заради миру і безпеки.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Л.Зербо додав, що на сьогоднішній день 8 країн ще не ратифікували цей Договір і головною причиною вони називають питання внутрішньої національної безпеки.

"Україна займає стратегічну позицію між Західним і Східним світом і вона саме закладає позитивний приклад того, як потрібно рухатися на шляху відмови від ядерного озброєння до глобального миру і безпеки. У зв’язку з цим нам потрібен голос України на шляху переконання інших країн у приєднанні до Договору", – зазначив представник Організації.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань був прийнятий 50-ою сесією Генеральної Асамблеї ООН (10 вересня 1996) і відкритий для підписання 24 вересня 1996 року.

Даний Договір розширює до безумовних рамок обмежений режим заборони випробувань ядерної зброї, введений Договором про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою 1963 року.

6 грудня 2006 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що підкреслює необхідність якнайшвидшого підписання і ратифікації Договору. За ухвалення резолюції проголосували 172 країни, проти – дві: КНДР і США.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: