fbpx
Економіка

В Україні можуть підняти тарифи на внутрішні залізничні перевезення

Міністерство інфраструктури України пропонує переглянути тарифи на перевезення всередині країни залізничним транспортом. В уряді готові піти на такий крок, якщо доходи від залізничних перевезень не покривають витрати. Про це стало відомо з проекту наказу Мінінфраструктури «Про затвердження порядку перегляду тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом». Текст документу опубліковано на офіційному сайті Мінінфраструктури.

Згідно із законодавством України, підставою для підвищення/пониження рівня пасажирських тарифів у сполученні по Україні є зміна умов їх установки, що не залежать від господарської діяльності залізниць. Зазначимо, що сюди можна віднести зміну ставок податків і зборів (обов’язкових платежів), зміну рівня заробітної плати відповідно до указів уряду України.

У проекті наказу йдеться, що тарифи на перевезення пасажирів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні можуть бути переглянуті і змінюються за наявності будь-якої з таких умов:

– рівень доходів від пасажирських перевезень залізничним транспортом у внутрішньому сполученні – недостатній, і не дозволяє забезпечити відшкодування поточних витрат залізниць від таких перевезень;

– у компанії немає коштів на здійснення капітальних інвестицій, які необхідні для фінансування інвестиційного проекту в плановому (прогнозному) періоді в плані перевезень пасажирів по Україні.

Раніше повідомлялося, що з 1 жовтня 2013 року в «Укрзалізниці» вирішили провести другий етап збільшення цін на пасажирські перевезення в плацкартних і купейних вагонах. Зокрема, ціни будуть збільшені:  а 10 % – у всіх поїздах внутрішнього сполучення, на 5 % – у поїздах міжнародного значення.

За матеріалами: kmu.gov.ua, РБК – Україна

Читайте також: