fbpx
Політика

«Договір про ЗВТ з ЄС – один з етапів деіндустріалізації України», – Медведчук

 Сировинна економіка, яку активно «консервує» зона вільної торгівлі з Євросоюзом, дозволяє забезпечити гідне життя тільки для третини всього 45 -ти мільйонного населення України. Про це в блозі повідомив Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір».

 За його словами, навіть противники створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом визнають, що Угода про асоціацію з ЄС у разі підписання може інтенсифікувати сировинний експорт для України. Медведчук нагадав, що зараз Україна продає до Євросоюзу (у порядку значимості): залізну руду, кукурудзу, вуглецеву сталь, металопрокат, соняшникову олію, насіння ріпаку, а також граніт і піщаник.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 Віктор Медведчук зазначив, що сьогодні гірничо-металургійний комплекс України дає країні до 30 % ВВП і понад 40 % валютних надходжень. Незважаючи на це, при всьому своєму бажанні, в Україні працює в цій галузі не більше, ніж 2 % працездатного населення.

 Саме тому, впевнений політик, зараз життєвий івень в Україні невисокий – «масло доводиться намазувати тонким шаром на весь бутерброд». За найбільш оптимістичними розрахунками, додав політик, сьогоднішня модель, яка «сировиною економіки», дозволить забезпечити гідне життя тільки для однієї третини від 45-ти мільйонного населення України.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

 На думку Медведчука, головна небезпека полягає в тому, що після підписання Угоди Україна втрачає шанси на розвиток високотехнологічних галузей у виробництві. «Та що там розвиток – втратити можемо і те, що є. Чому виробництво, умовно, літака вигідніше, ніж продаж глинозему в ЄС? Аж ніяк не тому, що з продажу літака більше прибуток. Якраз навпаки», – підкреслив Віктор Медведчук.

 За словами політика, договір про зону вільної торгівлі з Євросоюзом в цьому сенсі є «одним з етапів деіндустріалізації України».

 За матеріалами: УНН

Читайте також: