fbpx
Шоу-бізнес

Венеціанський фестиваль. Фільм про колишнього президента Польщі Валенсу отримав приз Persol

  Класик польського кіно Анджей Вайда нагороджений призом Persol в рамках 70-го Венеціанського фестивалю, передає з Венеції кореспондент "Інтерфаксу".

Знаменитий 87- річний режисер прибув на острів Лідо зі знімальною групою, щоб особисто представити свій новий фільм "Валенса. Людина надії". Цей фільм – завершальна частина трилогії, перші дві з якої – "Людина з заліза" і "Людина з мармуру".

Картина розповідає про становлення першого демократично обраного президента Леха Валенси як політичного діяча, про його шлях до керівництва країною. Фільм охоплює події з 1970 до 1988 року і закінчується виступом Валенси в американському конгресі.

На врученні А. Вайді нагороди та на прем’єрі фільму був присутній сам Л. Валенса. Колишній президент Польщі сидів у залі разом зі знімальною групою і аплодував під час вручення режисерові нагороди. А. Вайда зі сцени подякував керівництву фестивалю за нагороду, а також нагадав про значення Л. Валенси для Європи. "Валенса – справжній сучасний герой, а вся сучасна Європа народжена бунтівним Гданськом", – зазначив режисер.

На прес -конференції А. Вайда розповів, що Валенса був для нього дуже складним персонажем. "Він був найважчим моїм героєм за всю мою 55- річну кар’єру в кіно. Все-таки це справжній геній – тільки геній міг взяти на себе відповідальність, впевнено заявивши в 1980 році, що радянські танки ніколи не увійдуть до Польщі", – зазначив режисер.

У фільмі велика увага приділяється особистому життю майбутнього президента. "Мені було цікаво подивитися на події очима Данути, його дружини. Так що цей фільм навіть не зовсім про Валенсу", – продовжує А. Вайда. Він вважає , що світ до кінця так і не зрозумів Валенсу. "Мені здається, що насправді Валенса кращий, ніж все життя намагався здатися. І мені було дуже цікаво, чому він прикидався", – підкреслив режисер.

Ювілейний, 70- й Венеціанський кінофестиваль проходить в ці дні в Італії, на острові Лідо. Він триватиме до суботи. За підсумками фестивалю журі під керівництвом Бернардо Бертолуччі вручить головний приз – "Золотого лева", нагороди за режисуру, кращі чоловічу і жіночу роль, а також ряд менш значимих нагород.

Згідно з рейтингами кінокритиків і глядачів, які публікуються щодня у фестивальній пресі, більшість готові віддати "Золотого лева" фільму англійського режисера Стівена Фрірза "Філомена" з легендою британського кіно Джуді Денч у головній ролі. Стрічка розповідає історію немолодої жінки, вимушеної п’ятдесят років тому віддати дитину на усиновлення і на кінець життя активізувала її пошуки.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: