G20. Нові принципи управління держборгом затвердять до 2014 року

  Нові принципи управління держборгом у країнах "двадцятки" планується затвердити до березня 2014 року, заявив директор департаменту міжнародних фінансових відносин Мінфіну РФ Андрій Бокарьов на брифінгу в рамках саміту G20 в четвер у Санкт -Петербурзі.

Він нагадав, що ця тема є однією з ключових у рамках обговорення міжнародної фінансової архітектури, і була запропонована російською стороною, щоб почати дискусію з проблематики боргової стійкості та управління держборгом і державними запозиченнями.

"Ми вважаємо, що в тих умовах, які складаються зараз з бюджетами цілого ряду країн, в тій ситуації, яка існує на фінансовому ринку, з тим рівнем заборгованості, який ми фіксуємо в багатьох країнах світу, проблематика управління держборгом є однією з найбільш актуальних. Одним з таких напрямків стала робота з перегляду так званих керівних принципів, підготовлених у свій час МВФ і Світовим банком, щодо здійснення політики у сфері управління держборгом", – сказав А. Бокарьов.

За його словами, ці принципи вимагають досить серйозного перегляду та реформування "з урахуванням тих реалій, які виникли в результаті світової фінансової та економічної кризи".

Related Post

"Зокрема, йдеться про те, що в новій версії цих принципів мають бути враховані урядами країн так звані умовні зобов’язання, тобто йдеться про гарантії, що надаються урядами, йдеться про зобов’язання, пов’язані з пенсійними виплатами, і так далі", – пояснив він, додавши, що на даний момент в більшості країн ці зобов’язання не враховуються в складі держборгу, і відповідно політика у сфері запозичень здійснюється "без урахування цих позицій, які можуть бути дуже суттєвим тягарем для державного бюджету".

А. Бокарьов повідомив, що основним підсумком обговорення цих питань стала згода на рівні міністрів фінансів про те, що "буде запущена і зараз вже ведеться процедура перегляду цих принципів".

"Перші пропозиції щодо їх нової редакції будуть представлені в жовтні на зустрічі міністрів фінансів "двадцятки", і остаточна версія цього документа повинна бути затверджена в лютому-березні наступного року", – сказав він.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Leave a Comment