fbpx
Економіка

G20. Нові принципи управління держборгом затвердять до 2014 року

  Нові принципи управління держборгом у країнах "двадцятки" планується затвердити до березня 2014 року, заявив директор департаменту міжнародних фінансових відносин Мінфіну РФ Андрій Бокарьов на брифінгу в рамках саміту G20 в четвер у Санкт -Петербурзі.

Він нагадав, що ця тема є однією з ключових у рамках обговорення міжнародної фінансової архітектури, і була запропонована російською стороною, щоб почати дискусію з проблематики боргової стійкості та управління держборгом і державними запозиченнями.

"Ми вважаємо, що в тих умовах, які складаються зараз з бюджетами цілого ряду країн, в тій ситуації, яка існує на фінансовому ринку, з тим рівнем заборгованості, який ми фіксуємо в багатьох країнах світу, проблематика управління держборгом є однією з найбільш актуальних. Одним з таких напрямків стала робота з перегляду так званих керівних принципів, підготовлених у свій час МВФ і Світовим банком, щодо здійснення політики у сфері управління держборгом", – сказав А. Бокарьов.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

За його словами, ці принципи вимагають досить серйозного перегляду та реформування "з урахуванням тих реалій, які виникли в результаті світової фінансової та економічної кризи".

"Зокрема, йдеться про те, що в новій версії цих принципів мають бути враховані урядами країн так звані умовні зобов’язання, тобто йдеться про гарантії, що надаються урядами, йдеться про зобов’язання, пов’язані з пенсійними виплатами, і так далі", – пояснив він, додавши, що на даний момент в більшості країн ці зобов’язання не враховуються в складі держборгу, і відповідно політика у сфері запозичень здійснюється "без урахування цих позицій, які можуть бути дуже суттєвим тягарем для державного бюджету".

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

А. Бокарьов повідомив, що основним підсумком обговорення цих питань стала згода на рівні міністрів фінансів про те, що "буде запущена і зараз вже ведеться процедура перегляду цих принципів".

"Перші пропозиції щодо їх нової редакції будуть представлені в жовтні на зустрічі міністрів фінансів "двадцятки", і остаточна версія цього документа повинна бути затверджена в лютому-березні наступного року", – сказав він.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: