fbpx
Наука

Україна відкладає запуск першого телекомунікаційного супутника «Либідь»

Україна в черговий раз переносить дату запуску свого першого телекомунікаційного супутника «Либідь». Таке рішення було прийнято через недостатнє фінансування проекту.

Спочатку планувалося, що супутник «Либідь» буде виведений на орбіту ще торік, якраз до проведення ЄВРО -2012 в Україні та Польщі. Проте пізніше терміни були перенесені на 28 грудня 2013 року. Коли ж тепер відбудеться запуск супутника зв’язку, взагалі невідомо.

Варто відзначити, що нова затримка із запуском супутника виникла через необхідність переналаштування об’єкту: Україна затягнула питання узгодження використання радіочастот, і в результаті закріплені за Україною позиції відійшли Франції. Додамо, що під час підготовки до виведення супутника «Либідь» на орбіту учасники проекту прийняли рішення побудувати резервну станцію управління. Перша станція будується в Євпаторії, а друга станція приблизно буде розташовуватися в Дунаївцях (Хмельницька область). Поки вона не побудована, українська сторона планує тимчасово орендувати «супутникову інфраструктуру» за кордоном.

Виходить, що для реалізації цього проекту Україні необхідні додаткові 15 мільйонів доларів. Ці кошти збираються залучити у вигляді кредиту, який Україна отримає під державні гарантії. Про це свідчить законопроект, внесений на розгляд до Верховної Ради.

Нагадаємо, що фактичний старт телекомунікаційному проекту «Либідь» був даний ще в грудні 2009 року, коли канадська компанія MacDonald, Dettwiler and Associates виграла конкурс на створення супутника зв’язку для «Укркосмосу». Загальна вартість контракту з канадцями склала 254 мільйони доларів. Ці кошти були залучені Україною у вигляді 10-ти річного міжнародного кредиту.

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: