fbpx
Новини світу

З «Газпромом» слід розмовляти не категорично, а мовою фахівців – Альгірдас Буткявічюс

  З "Газпромом", єдиним постачальником природного газу до Литви, слід розмовляти не категорично, а мовою фахівців, заявив литовський прем’єр Альгірдас Буткявічюс (Algirdas Butkeviсius).

"Я думаю, що ми повинні говорити не категоричною мовою. Повинна переважати мова фахівців і просто потрібно прагнути до своєї мети, щоб ці комунікації, ці зв’язки, питання бізнесу і транзиту газу через Литву, імпорту газу ( будувалися – ІФ) на основі поваги країн. Я думаю, що завтра після цієї зустрічі ми зможемо сказати, чого нам вдалося досягти", – сказав А.Буткявічюс у четвер в інтерв’ю Ziniu radijas ("Радіо новин") напередодні намічених на п’ятницю переговорів з главою газового концерну Олексієм Міллером.  

"Можу лише сказати – у мене завжди є мета, якщо організуємо якусь зустріч, щоб ціна на газ для Литви була нижчою", – додав глава уряду.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Передбачається, що в переговорах з О. Міллером з литовського боку також візьме участь міністр енергетики Ярослав Неверович.

За інформацією порталу бізнес-новин vz.lt, однією з причин візиту в країну глави "Газпрому" могло стати розслідування Єврокомісії з приводу зловживань домінуючим становищем на ринку ЄС, яке проводилося відносно російського концерну і майже завершилося. "Газпром" можуть чекати великі санкції, відзначає видання.

Минулого тижня А.Буткявічюс заявляв BNS, що Литва не піде на поступки "Газпрому" ні по Третьому енергопакету, ні за довгостроковими договорами про постачання газу, ні в частині позову в Стокгольмському арбітражі. Він сподівається, що "Газпром" приблизно на одну п’яту знизить ціну на газ для країни.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Раніше BNS з посиланням на неофіційні джерела повідомляло, що Литва в обмін на зниження ціни на російський газ може відмовитися від судових спорів щодо компанії Lietuvos dujos і розслідування діяльності її керівництва, а також від позову на 5 млрд літів, поданого до Стокгольмського арбітражу. Крім того, залежно від величини поступок, Литва дасть згоду на підписання нового довгострокового договору про закупівлі газу – на 2013-2020 роки.

Литва розраховує, що зможе компенсувати відмову від позову на 5 млрд літів за рахунок знижки до ціни на газ.

Останній раз О. Міллер був у Вільнюсі 4 роки тому: у вересні 2009 року він зустрічався з тодішнім прем’єром Андрюсом Кубілюсом (Andrius Kubilius) .

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: