fbpx
Право

Верховна Рада направила до Конституційного суду один з євроінтеграційних законопроектів

Верховна Рада прийняла рішення направити до Конституційного суду України законопроект № 2522а, ініційований президентом України Віктором Януковичем, «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежних суддів». За відповідне рішення проголосували 377 народних обранців. До слова, цей проект закону є необхідним для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Документом передбачається удосконалення судової системи України. Зокрема, передбачається, що суддю суду загальної юрисдикції буде призначати безстроково президент України. При цьому рішення глави держави про призначення або звільнення з посади суддів буде прийматися виключно на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції. У той же час визначення мережі судів, їх утворення, реорганізація та ліквідація здійснюється шляхом прийняття закону.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Змінюється і порядок припинення повноважень судді Конституційного Суду України у зв’язку із закінченням строку, на який він призначався. Граничний термін перебування на посаді судді пропонується підвищити до 70 років.

За матеріалами: rada.gov.ua

Читайте також: