fbpx
Політика

Яценюк закликав Росію поважати Україну

 Лідер парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вирішив прокоментувати слова президента Росії Володимира Путіна, який назвав українців і росіян одним народом.

 «Ми не один народ. Ми різні країни. Ми поважаємо їх і вимагаємо поважати українців», – сказав Яценюк.

 Він закликав російських колег виконувати міжнародні зобов’язання, які були підписані як Україною, так і Росією, а також поважати суверенне право України на незалежність.

 За його словами, Росія вже тривалий час не виконує умови «Великого договору», яким зобов’язувалася утримуватися від будь-яких дій, що шкодять економічним або політичним інтересам України.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 Як зазначив Яценюк, вперше дана угода була порушена в 2006 році, коли Росія застосувала «газову зброю» проти України. У той момент він займав пост міністра економіки і говорив, що це порушення зобов’язань Росії перед Україною.

 «Будь-які кроки по денонсації або розриву ключового двостороннього договору між Росією та Україною є неприпустимими. Вважаю, що цього ніколи не станеться», – підкреслив Яценюк.

 При цьому він звернув увагу на те, що наявність цього договору і його виконання – різні речі.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Яценюк також закликав Росію виконувати обов’язки в рамках СОТ, нагадавши, щоб саме завдяки Україні Росія приєдналася до цієї організації.

 «Врешті-решт, ми не просто сусіди. Ми країни – партнери. Ми повинні поважати одне одного. І це означає, що чинити економічний тиск на Україну через те, що вона йде європейським курсом, неприпустимо», – заявив лідер «Батьківщини».

Читайте також: