fbpx
Економіка

Що принесуть державі нові норми трансфертного ціноутворення?

 

Фахівці ДПІ Голосіївського району столиці вирішили розглянути основні аспекти новоспеченого Закону

Нагадаємо, Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення" набув чинності з 1 вересня поточного року.

 Реалізація даного закону дозволить державі отримати ефективні механізми щодо попередження неконтрольованого виведення капіталів з ​​нашої країни в офшори та юрисдикцій з низькими ставками оподаткування, контролювати операції з нерезидентами, а також перешкодити податковій оптимізації. Згідно зі змінами, внесеними до Податкового кодексу України, трансферне ціноутворення – система визначення звичайної ціни товарів та/або результатів робіт (послуг) в операціях, визнаних відповідно до ПКУ контрольованими.

 Система контролю за трансферним ціноутворенням передбачає введення правил визначення цін для цілей оподаткування у зовнішньоекономічних операціях з пов’язаними особами.

 Закон передбачає контроль операцій, обсяг яких з кожним контрагентом понад 50 мільйонів гривень на рік (без ПДВ). Крім того, на контролі знаходяться операції між особами, якщо хоча б одна з них зареєстрована в країні зі ставкою податку на прибуток нижче 5 і більше відсотків, ніж в Україні.

 Для цілей податкового контролю за трансферним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік. Раз на рік, до 1 травня, платники подаватимуть звітність по контрольованих операціях в електронному вигляді.

 Необхідність введення таких правил і контролю за їх дотриманням пояснюється поширенням практики штучного створення фінансових потоків між підприємствами, що входять до складу однієї транснаціональної корпорації або промислово – фінансової групи і розташовані в різних країнах дозволяє виводити фінансові ресурси за межі України і акумулювати їх в інших країнах, мінімізуючи податкові зобов’язання. Внесені Законом зміни покладуть край цим тіньовими схемами.

 Таким чином, прописані норми позитивно вплинуть на запобігання відпливу капіталів за межі України і забезпечать сплату податків за місцем їх виникнення. Досвід країн з найбільш розвиненою економікою свідчить, що трансферне ціноутворення призводить до додаткових бюджетних надходжень. До того ж нововведення не створять незручностей для малого та середнього бізнесу.

 За матеріалами: ДПІ Голосіївського району Києві

Читайте також: