fbpx
Новини світу

Удар по Сирії. Конгрес США не прийняв остаточного рішення, думки конгресменів розійшлися

  Члени американського конгресу розійшлися в думках щодо доцільності нанесення удару по Сирії.

"Ми повинні представляти абсолютно чітко, що голосування (в конгресі – ІФ) проти (удару по Сирії – ІФ) буде мати катастрофічні наслідки", – заявив сенатор Джон Маккейн журналістам після зустрічі з президентом США Бараком Обамою в Білому домі.

За повідомленнями, президент почав активну роботу з конгресменами, намагаючись переконати їх санкціонувати військову операцію проти Сирії.

Проте, як випливає з повідомлень ЗМІ, далеко не всі конгресмени підтримують рішення Б.Обами про військової акції. Деякі законодавці вважають, що поки доказів застосування хімічної зброї сирійським режимом недостатньо. Вони також висловлюють сумніви у значимості операції для Сполучених Штатів.

Так, член комітету з розвідки палати представників конгресу Адам Скіфф зазначив: "Проект резолюції, запропонований Білим домом для санкціонування (операції в Сирії – ІФ) занадто широкий і в ньому немає згадки про закінчення операції. Він може бути використаний для виправдання всього – від обмежених ракетних ударів, до введення безпольотної зони над Сирією та наземної операції американських військ".

Читайте також:  Україна вже отримала західну зброю з дозволом бити по території росії

Раніше Б.Обама заявив, що операція буде носити обмежений характер і не передбачає наземного вторгнення.

Конгресмен Рік Нолан на своєму сайті написав: "Хотілося б, щоб ви знали, що я рішуче виступаю проти військового удару, який однозначно стане оголошенням війни Сирії, особливо в обставинах, коли ще є сумніви щодо того, хто ж застосував хімічну зброю".

Як повідомляють американські ЗМІ, цю думку конгресмена поділяє значна кількість законодавців.

Читайте також:  Вбиті росіянином у Німеччині українці були військовослужбовцями ЗСУ, які проходили реабілітацію після поранень

У вівторок держсекретар США Джон Керрі, голова Пентагону Чак Хейгел і голова об’єднаного комітету начальників штабів ВС США Мартін Демпсі повинні виступити в сенатському комітеті з міжнародних відносин, який починає розгляд рішення президента про удар по Сирії. Члени комітету достроково перервали літні канікули, які тривають до 9 вересня, і приступили до роботи.

Перед цим члени адміністрації Б.Обами проведуть закритий брифінг для всіх членів конгресу, щоб обгрунтувати президентське рішення. Такий брифінг відбувся в неділю і планується на майбутню п’ятницю.

Проте, як раніше повідомили журналістам представники американської адміністрації, Б.Обама віддасть наказ про початок військової операції проти Сирії навіть якщо конгрес проголосує проти неї.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: